Arbeidsgemak én topresultaten
De vleesvarkens van Marcel Manders uit Deurne groeien meer dan een kilo per dag met een voerconversie van 2,34. En dat terwijl hij zijn dieren nagenoeg onbeperkt voert. Met de vernieuwde VitaMax® voeraanpak van Voergroep Zuid zijn topresultaten voor iedere varkenshouder mogelijk.
De bedrijfsstrategie van Manders bestaat uit één woord: arbeidsgemak. Voor hem geen ingewikkelde voerschema’s en voerovergangen. Nee, gewoon bakken voldraaien en zijn 7.700 Duroc-kruislingen (beren en gelten) hard laten groeien tegen zo laag mogelijke kosten. Dat lukt hem aardig. Met een gemiddelde jaargroei van 1015 gram per dag en een voerconversie van 2,34, brengt hij zijn varkens in ruim drie maanden naar een geslacht gewicht van 100 kilo met 13,0 millimeter spek en 69,5 millimeter spier bij een vleespercentage van 59,8 procent.
Omdat de voeropname van de Duroc-kruislingen goed is, heeft hij geen voer nodig met een hele hoge energiewaarde. Alle voeders op zijn bedrijf (start-, tussen- en afmestvoer) hebben een EW van 1,12. Voeroverschakelingen gaan bij Manders in één keer. Na 50 kilo startvoer volgt 70 kilo tussenvoer. Tot slot krijgen zijn varkens gemiddeld 115 kilo afmestvoer. “Ingewikkelder kan ik het niet maken”, zegt Manders, die duidelijk van gemak houdt. 99 dagen na opleg laadt hij de kop uit een afdeling en twee weken later gaat de hele afdeling leeg.
Hoewel alles op het bedrijf simpel lijkt, gaat er het nodige vakmanschap schuil achter zijn werkwijze. Zo is Manders zeer attent op de afstelling van de voerbakken. Met één keer klepelen mag er niet te veel, maar ook niet te weinig voer vallen. “Deze groei en voerconversie kun je alleen realiseren als de varkens makkelijk kunnen eten, en zo weinig mogelijk voer morsen.” Regelmatig gaat hij met een sleutel de stal in om een uitgesleten klepelmechanisme van de voerbak bij te stellen.
Marcel Manders: “99 dagen na opleg laad ik de kop uit een afdeling en twee weken later gaat de hele afdeling leeg.”
Ook de wateropbrengst moet in orde zijn. Zo controleert hij regelmatig de nippels en maakt hij gebruik van zeefjes in de nippel die onafhankelijk van de waterdruk 0,8 liter per minuut geven. Naast de waterhoeveelheid is ook de waterkwaliteit een wezenlijk onderdeel van zijn aanpak. Duroc-kruislingen zijn iets gevoeliger op de darmen, weet Manders. Daarom maakt hij gebruik van een ozonmachine die het water desinfecteert. Het is een investering die zich volgens hem snel terugverdient.
Op dit moment experimenteert de varkenshouder uit Deurne met meer ventileren. Met deze aanpak wil hij meer verse, zuurstofrijke lucht bij zijn varkens krijgen zodat ze in staat zijn om het voer nog beter te verbranden. “Mijn visie is dat meer ventileren de groei ten goede komt. Hiermee hoop ik de technische resultaten nog verder te verbeteren.”