Het Vers Gras Monitor jaaroverzicht:
Vanaf het voorjaar van 2025 volgt er weer wekelijks een Vers Gras Monitor
Voorjaar met veel ruw eiwit
Het versegras-seizoen van 2024 begon zoals we het seizoen van 2023 eindigden. Het was erg vochtig door de regenval van het najaar en de natte winter. Voor de tijd van het jaar was het afgelopen voorjaar uitzonderlijk warm, waardoor we de T-som al vroeg in het jaar behaalden. Deze vroege T-som, in combinatie met veel vocht in de bodem, zorgde voor ongekend hoge ruw eiwit-waarden in de eerste versegras-cijfers van dit jaar. In april was het gemiddelde ruw eiwitgehalte 50 gram per kg droge stof hoger dan het meerjarige gemiddelde (276 g RE/kg ds in april 2024 tegenover 226 g RE/kg ds in het meerjarige gemiddelde van april).
Sleutelwoord: draagkracht
De draagkracht van de bodem was dit jaar een cruciale factor. Dit beïnvloedde zowel het begin van de weidegang als de momenten waarop de koeien tijdelijk weer binnen werden gehouden. Daarnaast bepaalde het ook wanneer er gemaaid kon worden, zowel in maaipercelen als weidepercelen. De grasgroei was erg goed, maar om de kwaliteit optimaal te benutten, was tijdig maaien noodzakelijk om doorschieten te voorkomen. Ook de momenten van bemesten werden bepaald door het weer, afhankelijk van de draagkracht van de bodem.
Een zomer zonder zomerdip
Dit jaar zagen we geen zomerdip in graskwaliteit, al was het soms behelpen tussen de buien door. Waar de weidegang ononderbroken door kon gaan, was het ideaal zonder zomerdip in het verse gras. De grasgroei en -kwaliteit bleven uitstekend in de zomermaanden, wat het rantsoen verrijkte, bespaarde op de aanvoer van eiwitten, en het aandeel eiwit van eigen land verhoogde. De hoge kwaliteit van het verse gras zien we ook terug in de cijfers van dit jaar. In de periode juni-augustus was de gemiddelde VEM-waarde 987, 33 VEM-punten hoger dan het meerjarige gemiddelde van 954 VEM in dezelfde maanden.
Wisselende kuiluitslagen
Het hele jaar door zien we sterk wisselende kuilkwaliteiten, mede doordat er in het voorjaar op zeer uiteenlopende momenten is gemaaid. We zien kuiluitslagen die zeer eiwitrijk en vroeg gemaaid zijn, maar ook taaie kuilen met hoge opbrengsten, maar weinig ruw eiwit, door laat maaien. Voor de volgende snedes is gestuurd op de kwaliteit die nodig was om deze eerste snedes te combineren. Het blijft nu puzzelen om kuilen zodanig te voeren dat het rantsoen in de winter optimaal en stabiel blijft. Let hierbij niet alleen op de kwaliteit, maar ook op de hoeveelheid, om langdurig een constant rantsoen te behouden.
Laatste snede voor de winter?!
Op sommige plekken staat er nog een snede gras. Waar het gras te lang is om de winter in te gaan, maai het nog een keer. Om te beoordelen of het gras te lang de winter in gaat, vraag jezelf af of bemesting komend voorjaar mogelijk is zonder eerst te maaien. Als bemesten lukt zonder te maaien, is maaien niet nodig. Lukt dat niet, maai het gras dan nog voor de winter. Voor wie nog gaat maaien: verwerk het gras snel (verlies beperken) en schud niet (gras droogt niet goed in korte dagen en versmering kan optreden). Deze laatste grassnede kan het beste direct aan de koeien worden gevoerd om het eiwit goed te benutten en conserveringsverliezen te beperken. Mogelijk past deze eiwitrijke najaarssnede goed bij een taaie eerste snede van dit jaar.
Bedankt voor jullie aandacht; hopelijk heeft onze versegras-update geholpen bij het maken van keuzes in uw bedrijfsvoering. Bedankt en tot volgend seizoen!