In de vruchtbare heuvels in het Waalse Gibecq ligt het geitenbedrijf van Johan en Ioana Taverniers. De melkgeiten worden gehouden op een voormalig melkveebedrijf dat de ondernemers in 2012 hebben gekocht. Aan stalruimte geen gebrek op de ruime locatie waar voorheen zeshonderd koeien werden gehouden. Met de constante groei van het bedrijf is ook de gemiddelde leeftijd van de geiten hoog: een noodzaak voor extra selectie was er immers niet. Van het koppel geiten dat Johan bij de opstart in Nederland heeft aangekocht, zijn onlangs (twaalf jaar later!) de laatste dieren vertrokken.
De filosofie van de ondernemers is om tegen lage kosten een hoge melkproductie te realiseren. Dit betekent zo veel mogelijk duurmelken en zo weinig mogelijk vervangen en de opfokkosten laag houden. Het jaarlijkse vervangingspercentage ligt momenteel op 27 procent. “Iedereen wil zo weinig mogelijk vervangen”, zegt Johan. “De vraag die daaronder ligt is: wanneer wil je dieren afvoeren?” Omdat de groep oudere geiten (vier jaar en ouder) met 3,6 liter per dag relatief veel melk geeft, is voor Johan en Ioana vervanging minder snel aan de orde.
De ondernemers laten hun beste productiedieren twee keer lammeren: op een leeftijd van één jaar en drie jaar. Op een leeftijd van drie jaar kan er een mooie selectie plaatsvinden van de beste geiten. Alle geiten worden in leeftijdsgroepen gehouden. De groep van vier jaar en ouder vormt één productiegroep. In 2023 lag de gemiddelde productie van de gehele veestapel op 1.200 liter per geit. Daar zijn de geitenhouders zeer tevreden mee.
Het liefst zouden Johan en Ioana op deze locatie meer geiten houden, maar zowel de lokale overheid (die geen grootschalige veehouderijbedrijven binnen de gemeente wil) als de zuivelafnemer (die zinspeelt op de invoering van een quotum) laten verdere uitbreiding niet toe. Johan: “Evenals in Nederland zijn ook in Vlaanderen en Wallonië uitbreidingskansen beperkt.”
De geitenhouders richten zich daarom voornamelijk op een gezonde en hoog productieve veestapel. Zo is er een waterzuiveringsinstallatie aangeschaft die ijzer en andere metalen uit het grondwater filtert, waardoor er geen filmvorming in de waterleidingen optreedt. Dit voorkomt microbiële groei in het watercircuit, wat de diergezondheid en de voeropname ten goede komt en waardoor de geiten meer melk geven. Ook is er vorig jaar geïnvesteerd in stalverneveling. De ervaringen zijn zeer positief. Johan: “Waar in andere jaren op warme dagen de voeropname met een derdeterugvalt, blijft deze nu op hetzelfde niveau.”
Wanneer het zomers buiten 30 graden is, is het binnen nooit warmer. De geitenhouder ervaart zelfs meer hittestress bij zijn dieren als het 23 graden is zonder verneveling, dan wanneer het 30 graden is mét verneveling. Dit komt ook door de verkoelende werking van de extra ventilatoren die de vernevelde lucht door de stal verplaatsen. “De combinatie van verneveling en ventilatie maakt het stalklimaat prettig. Ik kan zelfs zeggen: hoe warmer buiten, hoe hoger de melkproductie.” Richard de Graaf, geitenspecialist bij Voergroep Zuid, beaamt dit. “Het hele jaar is er nu een goed stalklimaat. Dat komt de prestaties van de geiten ten goede.”
Het grootste voordeel van boeren in Wallonië is de mestafzet. Een deel van de stalmest gaat naar eigen land, de rest wordt geleverd aan akkerbouwers in de buurt. Hiervoor ontvangen de geitenhouders stro terug. Stalmest leveren en stro ontvangen, gaat in Wallonië met gesloten portemonnee. “Dat scheelt enorm in de kosten.” Plannen voor de toekomst zijn er voldoende. Zo willen Johan en Ioana de opfokstal renoveren. Voor advies kunnen de ondernemers terugvallen op Voergroep Zuid. Richard: “Johan en Ioana hebben de complete houderij erg goed in de vingers. Het is ook fijn om met hen te sparren. Ik zie voor hen daarom een mooie toekomst.”
Het rantsoen bestaat uit gras, luzerne, erwten, klaver, perspulp en een
klein aandeel mais. Dit wordt aangevuld met krachtvoer van Voergroep
Zuid. Het krachtvoergebruik is 53 kilo per 100 kilo melk.
Johan Taverniers houdt van een groot aandeel gras/kuilgras in het rantsoen.
Dat melkt volgens hem het mooiste.
Rantsoen op basis van kg/product:
2,8 kg gras/luzerne/erwtenmengsel
0,45 kg perspulp
1,35 kg productiebrok
0,23 kg eiwit
0,20 kg citruspulp
0,07 kg stro