20 oktober 2021

Fotoserie Pluimveeweb: 'Techniek is de toekomst om milieu minder te belasten'

Jos en Gerry Mans bouwden een nieuwe stal op hun legpluimveebedrijf en zorgboerderij in het Limburgse Weert. Een stal voor biologische leghennen, met oog voor biodiversiteit, maatschappelijke verbinding en innovatieve technieken om de uitstoot te verminderen. Mans levert 30 procent van zijn ammoniakrechten in. De stal reduceert het fijnstof met 84 procent en Europees landbouwfonds droeg 200.000 euro subsidie bij. In opdracht van Pluimveeweb maakte Monique van Loon een mooie fotoserie over de bijzondere nieuwe stal van Jos en Gerry Mans.

Jos en Gerry Mans in hun nieuwe biologische legpluimveestal. „Ik geloof niet meer in schaalvergroting. We moeten produceren wat de markt vraagt”, zegt Jos Mans, legpluimveehouder in het Limburgse Weert. Hij stopte afgelopen jaar als LTO/NOP voorzitter leghennenhouders. Hij is al van jongsafaan actief in diverse besturen en nu nog actief als penningmeester van SecurEggFarmer.

De nieuwe stal van 97 bij 20 meter voor 12.000 hennen staat aan het eind van de inrit van Hennekes BV. Daar houdt Mans scharrelhennen en 1 ster Beter Leven hennen. De biologische stal hoort bij zorgboerderij Ingelshof. Jos en Gerry kochten het bedrijf van de buurman in 2008 en begonnen daar een zorgboerderij en weekend groepsaccomodatie. In februari startte de bouw van de nieuwe stal en in juli zijn de kippen opgezet. De stal kostte in totaal 1 miljoen euro: ruim 83 euro per kip.

„Een biologische stal past goed bij onze zorgboerderij Ingelshof. Mijn wens om techniek te gebruiken om mijn bedrijf te verduurzamen en te zorgen voor minder uitstoot, kwam mooi samen met de POP3 subsidie Limburg”, zegt Jos Mans (59). Hij schreef zelf een document voor de aanvraag van de POP3-subsidie voor de ontwikkeling van de biologische legpluimveehouderij van de toekomst. „We hebben dure technieken gebruikt. Ik heb nog een wijzigingsverzoek ingediend voor het gebruik van het Eco Zero systeem voor ventilatie en emissie reductie. Dat nieuwe systeem stond mij wel aan.”

Als werktuigbouwkundige is Jos Mans heel geïnteresseerd in techniek. Hij is ervan overtuigd dat de techniek de pluimveesector heel ver kan brengen in het terugdringen van de uitstoot. „Er is volop innovatie. Dat bracht mij ook op het wijzigingsverzoek voor het Eco Zero systeem dat inmiddels bij een aantal bedrijven was geplaatst.” Op het dak staan twee Eco Units die kunnen koelen en verwarmen.

Via de beluchtingsbuizen brengt de Eco 800 Unit verse voorverwarme lucht op dierniveau. In de unit wisselt de warmtewisselaar de warmte van de warme lucht van de stal uit met verse lucht van buiten. Dankzij de tegenstroom van de luchtstroom en ruim 7 meter lange kanalen wordt een thermisch rendement van 80 procent bereikt. De voorverwarmde lucht wordt direct onder het dier en op de mestband verspreid.

Via de blauwe pvc slang met gaatjes gaat 2,5 m3 per dierplaats naar de nok. „Ik ben op andere bedrijven gaan kijken en zelf heb ik ook al ervaren dat het stalklimaat geweldig goed is. De staltemperatuur is heel constant. Met dit systeem is de vochtigheid lager wat een lagere ammoniakuitstoot geeft. Mans leverde op bedrijfsniveau 30 procent ammoniak in om de nieuwe stal te kunnen bouwen. „Dat vind ik geen probleem. We moeten verder en ik ben ervan overtuigd dat de techniek ons vooruit helpt.”

Mans werkt met Stienen klimaatcomputers. „Dat bevalt mij al jaren prima. In deze nieuwe stal hebben we een unieke combinatie: Eco Unit van Vencomatic via Agro Supply, Stienen en Jansen Poultry Equipment voor de volière inrichting.”

Het Jansen volièresysteem, het Comfort 2.0 Half Inside, is degelijk gebouwd en overzichtelijk. Op kritische punten zoals onder de waterleiding en op de vloer is het uitgevoerd in RVS. Mans heeft in zijn andere stallen inventaris van Jansen. „Deze volière is een degelijk betrouwbaar systeem dat ze blijven vernieuwen.”

Aan beide zijden van de volière zijn diverse trapjes om het volgende niveau te bereiken. De wanden tussen de compartimenten moeten voor BIO minimaal 1 meter hoog zichtdicht zijn. Deze eis gaat uit de nieuwe EU bio verordening per 01-01-2022. Mans heeft nu ontheffing gekregen op deze zichtdicht eis. „Wil je emissies reduceren dan moet je geen obstakels zoals dichte wanden hebben. Dat verstoort de ventilatie.”

Vanwege de nieuwe EU bio verordening heeft Mans de ‘warme stal’ compacter ingericht door tussen de 2 volière systemen een bovenliggende mestband met leefruimte te plaatsen. Hierdoor bespaar je dure stalmeters en dus ook dure meters overdekte uitloop.

De lichtstraat is heel royaal uitgevoerd vanwege mogelijke Planet Proof certificering. „Volgens de Duurzame Maatlat Veehouderij moet het daglicht effectief 3 procent van het vloeroppervlak zijn. Daarbij moet je rekening houden met rekenfactoren voor de lichtstroomrichting en de lichtdoorlatendheid van het materiaal. De lichtstraat is 0,5 meter hoog. Dat betekent dat we nu 8 procent licht van het vloeroppervlakte hebben en 5 procent effectief. Dat is de eis voor Planet Proof.” Met oprolbaar zeil kan de stal helemaal donker worden gemaakt. „Dat werkt perfect”, zegt Mans, zeker als je midden in de zomer jonge hennen opzet op de langste dag van het jaar. Boon Agrosystems leverde het verduisteringsgordijn.

De mestbanden aan de achterzijde van het systeem, voorzien van een stofband boven de eierband.

De mestafvoer gaat via een Floorbelt, een dwarsband en een opvoerband rechtstreeks in een container en wordt vervolgens rechtstreeks afgezet naar een verwerker van de biologische mest .

Voor de veiligheid is bij de Floorbelt en de dwarsmestband een trekkoord aangebracht. Als je valt tijdens afdraaien, kun je via het beveiligingskoord de band stilzetten.

De overdekte uitloop. Mans installeerde een strooivijzelsysteem van Nijborg Agri . „Bij mijn voerleverancier Voergroep Zuid bestel ik legkorrel. De voederwaarde van strooigraan is anders dan van legmeel. Zo krijgen de kippen strooilegkorrel met dezelfde voederwaarde als het meel. Dat is beter voor de uniformiteit van de voeropname.”

De tussenwanden van 6 meter breed zijn oplierbaar. „Ik heb de afgelopen 30 jaar zoveel gesjouwd; nu maak ik het makkelijker. Het hek inclusief waterleiding is volledig oplierbaar.” De overdekte uitloop is dan volledig vrij voor het uitschuiven van de mest.

De Corax lampen van Hato hebben een breed lichtspectrum, een mooie gelijke lichtverdeling, zijn flikkervrij, dimbaar en optimaliseert het zicht van de kippen. Mans installeerde deze lampen om bij eventuele pikkerij de schade te beperken.

De ledlampen zijn traploos instelbaar van wit naar rood licht en energiezuinig.

De roodste stand die gebruikt kan worden bij bijvoorbeeld pikkerij. Mans hoopt die niet hoeven te gebruiken. Sinds 2015 houdt hij al kippen zonder snavelbehandeling en dat bevalt goed.

De overstek is extra breed om de overdekte uitloop zo schoon en droog mogelijk te houden.

Zicht op het pluimveebedrijf vanuit de zorgboerderij. Het volgende project is de inrichting van de zichtstal boven de inpakruimte en een wandelroute. Jos en Gerry maken nog een wandelpad naar de nieuwe stal zodat de bezoekers kunnen genieten van de kippen, koeien, uitloop en natuur. „We hebben nog geen zicht op bedrijfsopvolging maar wij genieten nog elke dag van de prachtige combinatie van zorgboerderij en legpluimveebedrijf. Ik ben blij met de nieuwe stal en de nieuwe technieken. Het is fijn werken”, besluit Jos.

Lees in het nieuwste vakblad Pluimveeweb van oktober 2021 de reportage over Mans. Het vakblad verschijnt donderdag 21 of vrijdag 22 oktober.

Afbeelding: Vlijmscherpe voerconversie met VitaMax®
23 december 2024

Vlijmscherpe voerconversie met VitaMax®

Een vlijmscherpe voerconversie van 2,25. Over de laatste 9 maanden is dat zelfs 2,22! Heel veel lager kom je ze niet tegen in de varkenshouderij. Ron Koppens...

Afbeelding: Meer dan 1 kilo groei met voerconversie van 2,34
03 december 2024

Meer dan 1 kilo groei met voerconversie van 2,34

Arbeidsgemak én topresultaten De vleesvarkens van Marcel Manders uit Deurne groeien meer dan een kilo per dag met een voerconversie van 2,34....

Afbeelding: 'Iedereen wil zo weinig mogelijk vervangen'
28 november 2024

'Iedereen wil zo weinig mogelijk vervangen'

Een hoge melkproductie en lage kosten. Dat typeert het geitenbedrijf van Johan en Ioana Taverniers. Met een vervangingspercentage van 27 procent streven...

Afbeelding: 'Warmen wij óf de biggen de afdeling op?'
27 november 2024

'Warmen wij óf de biggen de afdeling op?'

De overgang van big tot vleesvarken is een grillige fase voor het jonge vleesvarken. Een andere omgeving en ander voer kunnen zorgen voor opstartproblemen....

Afbeelding: Succesvolle bijeenkomst MamaVit® brijvoer!
22 november 2024

Succesvolle bijeenkomst MamaVit® brijvoer!

In samenwerking met Dierenartsencombinatie ZuidOost ontving ons Brijvoerteam, twintig varkenshouders en -verzorgers op het kantoor in Deurne. 🐖

Afbeelding: 'De belangrijkste graadmeter is of de gemiddelde bedrijfsgroei in de eerste vier weken gehaald wordt'
19 november 2024

'De belangrijkste graadmeter is of de gemiddelde bedrijfsgroei in de eerste vier weken gehaald wordt'

De laatste jaren zien we dat de voeropname van moderne genetica structureel hoger ligt. Hoe ga je hier als varkenshouder mee om? Een hogere voeropname...

Afbeelding: Een goede start maakt de ronde
15 november 2024

Een goede start maakt de ronde

Een veilige en vlotte start, direct vanaf de eerste dag. Voor Martin Meulendijks is dat de crux van een goed resultaat: “Een goede start maakt de ronde.”...

Afbeelding: Geslaagde lunchbijeenkomst transitieaanpak ‘Start Vitaal’
14 november 2024

Geslaagde lunchbijeenkomst transitieaanpak ‘Start Vitaal’

Wederom een geslaagde lunchbijeenkomst ‘’Start Vitaal’’, onze vernieuwde droogstand- en transitieaanpak. Samen met de Herkauwerspraktijk...

Afbeelding: ‘Blij met schaalkwaliteit en bevruchtingsresultaat’
18 oktober 2024

‘Blij met schaalkwaliteit en bevruchtingsresultaat’

Frank Rooijakkers werkt samen met Voergroep Zuid aan topkwaliteit broedeieren. Als het over broedeieren gaat blijven schaalkwaliteit en bevruchtingspercentage...

Afbeelding: Het verhaal achter de eischaal
08 oktober 2024

Het verhaal achter de eischaal

Dit artikel verschijnt deze maand in het vakblad van de Landsbond pluimvee België Een hoge eischaalkwaliteit is cruciaal voor het rendement van...

Afbeelding: Welkoop Echt omgebouwd naar nieuwe winkelformule!
01 oktober 2024

Welkoop Echt omgebouwd naar nieuwe winkelformule!

Na vernieuwing van de winkelformule is onze Welkoop-winkel in Echt op donderdag 26 september opnieuw feestelijk geopend. Hiermee is het de eerste van de...

Afbeelding: Agrarische Blijversaanpak Limburg van start
05 september 2024

Agrarische Blijversaanpak Limburg van start

De LLTB werkt samen met provincie Limburg aan de ‘Agrarische Blijversaanpak Limburg’, die moet leiden tot een solide toekomstperspectief voor...

Afbeelding: Hoger saldo met minder mais in rantsoen
30 augustus 2024

Hoger saldo met minder mais in rantsoen

Minder mais in het rantsoen van rosékalveren, en meer energiegrondstoffen, kan dit jaar interessant zijn. Dat bleek woensdag 28 augustus tijdens...

Afbeelding: ‘De paar procent die je inkomen bepaalt’
15 augustus 2024

‘De paar procent die je inkomen bepaalt’

Harold Wouters van den Oudenweijer over de kunst van goed hanenmanagement “Je bent afhankelijk van hoe hanen binnenkomen vanuit de opfok, maar...

Afbeelding: Voldoende vitamine D cruciaal voor transitiekoeien
13 augustus 2024

Voldoende vitamine D cruciaal voor transitiekoeien

Voergroep Zuid enthousiast over vitamine Hy-D in transitiemineralen Als één van de eerste mengvoerbedrijven verwerkt Voergroep Zuid vitamine...

Afbeelding: “Geen stal is hetzelfde”
12 augustus 2024

“Geen stal is hetzelfde”

Voor het creëren van het perfecte stalklimaat voer je vaak onbewust aanpassingen door. Wanneer het echter misgaat merk je dit direct. In dit artikel...

Afbeelding: Vetmetabolisme leghennen mogelijk van invloed op tenenpikken
12 augustus 2024

Vetmetabolisme leghennen mogelijk van invloed op tenenpikken

Mengvoerindustrie onderzoekt tenenpikken bij leghennen Voergroep Zuid heeft samen met ABZ Diervoeders, ForFarmers, Vitelia  en Trouw Nutrition...

Afbeelding: Herbal-D positief voor eischaalkwaliteit
06 augustus 2024

Herbal-D positief voor eischaalkwaliteit

Vorig artikel hebben we geconcludeerd dat Vit D een zeer belangrijk nutriënt is dat invloed heeft op de schaalkwaliteit van eieren. Met name bij oudere...

Afbeelding: Ruwvoerbalans en kwaliteit
29 juli 2024

Ruwvoerbalans en kwaliteit

Het ene jaar is het andere niet… Hoe ga je een jaar als deze (vergelijkbaar met het najaar van 2023) te lijf om voldoende voer voor het aankomende...

Afbeelding: Voergroep Zuid melkveehouders realiseren lage carbon footprint
23 juli 2024

Voergroep Zuid melkveehouders realiseren lage carbon footprint

Melkveehouders die van Voergroep Zuid voeren realiseren volgens de Kringloopwijzer een erg lage carbon footprint. Een hoge melkproductie, een goede kwaliteit...

Afbeelding: “Kijk goed naar je dieren en pik signalen op!” 🐐
16 juli 2024

“Kijk goed naar je dieren en pik signalen op!” 🐐

Afgelopen week ontvingen we een grote groep geitenhouders tijdens een studiedag volledig in het teken van: gezonde geiten voor een hoge levensproductie....

Afbeelding: Nieuwe roséstal familie Rietjens uniek in zijn soort
27 juni 2024

Nieuwe roséstal familie Rietjens uniek in zijn soort

Familie Rietjens in Nederweert heeft vorig jaar een nieuwe roséstal in gebruik genomen. De stal is uniek in zijn soort. Naast een vernuftig ventilatiesysteem...

Afbeelding: ‘Samenwerken als rode draad door het bedrijf'
17 juni 2024

‘Samenwerken als rode draad door het bedrijf'

Bij aankomst in de gezellige boerderijkeuken van Bart en Marjan Peters in Sint Anthonis zit Marjan net aan de telefoon met haar vader Wil. Wil Witlox is...

Afbeelding: Bereid je voor op de zomer!
17 juni 2024

Bereid je voor op de zomer!

Hoewel we momenteel te maken hebben met koud en nat weer, is dit hét moment om je stal en je dieren voor te bereiden op de hete zomer. Het is namelijk...

Afbeelding: In gesprek met Ingrid Swinkels-Bouw geitenspecialist bij Voergroep Zuid
11 juni 2024

In gesprek met Ingrid Swinkels-Bouw geitenspecialist bij Voergroep Zuid

Aan ‘de keukentafel’ in het kantoor van Voergroep Zuid in Deurne, vertelt Ingrid dat zij inmiddels alweer bijna 7 jaar bij Voergroep Zuid werkt....

Stel je vraag

 
* verplichte velden