18.000 biologische leghennen houdt José van Gog-Van Deursen aan de Walsbergseweg in Deurne. De eerste legronde in de nieuwe stal is net afgesloten. En wel met een heel mooi resultaat. De witte Dekalb hennen produceerden maar liefst 64 weken boven de 90%. “Van dat resultaat had ik vooraf niet durven dromen”, zegt José trots. “De hennen hebben 70 weken in de stal gezeten en het is eigenlijk al die tijd probleemloos gegaan. Fijn zo’n eerste ronde in onze nieuwe stal. We gaan ons best doen om ook in de tweede ronde zo’n mooi resultaat neer te zetten.”
‘De keuze om over te stappen naar een biologische bedrijfsvoering was een grote stap. Maar ik ben blij met de gemaakte keuze.’
José runt het bedrijf, maar wordt daarbij bijna dagelijks ondersteund door haar vader. In het weekend staat haar man Ron klaar om bij te springen. Door de week heeft hij een baan buitenshuis als heftruckmonteur. Samen hebben José en Ron drie schoolgaande kinderen.
Het was de moeder van José die in 1971 startte met het houden van kippen. Eerst moederdieren, daarna scharrelhennen. Vader reed op dat moment nog op de vrachtwagen. Enkele jaren later kwam hij ook thuis en werd het bedrijf uitgebreid met een stal voor moederdieren in kooihuisvesting.
In 1974 wordt er een stal gebouwd voor 400 vleesvarkens en enkele jaren later worden de moederdieren verruild voor leghennen. Hiermee kwam het totale aantal leghennen op 54.000. In 1991 wordt de tweede stal gerenoveerd en in 1998 wordt op de plaats van de eerste stal een nieuwe stal gebouwd voor kooihennen. De vleesvarkens verdwijnen en de focus ligt voortaan volledig op leghennen.
Toen José het bedrijf in 2011 overnam mochten er door de toenemende oppervlakte-eisen nog maar 45.000 leghennen worden gehouden. Ze startte met recurrent-testen voor ISA. Hiervoor werden de kooien aangepast en moest het aantal hennen terug naar 30.000. Daarmee werd het bedrijf eigenlijk te klein om er een belegde boterham meete verdienen. “Daarmee stonden wij voor de onvermijdelijke keuze; stoppen of doorgaan”, vertelt José. “Maar hoe?”
Als ze door wilde gaan zou er fors geïnvesteerd moeten worden in een nieuwe stal. José: “Dat was met deze dieraantallen eigenlijk alleen maar haalbaar als we kozen voor Freiland of biologisch. Maar daar was grond voor nodig bij de stal. En dat was er niet. Bovendien komt buurmans grond niet vaak te koop.” Uiteindelijk wist José via aankoop van grond elders en een grondruil ruim 7 hectare grond te bemachtigen, die direct aansloot op de stal. Genoeg voor 18.000 biologische of 27.000 freiland hennen. De keuze viel uiteindelijk op biologisch en de bouw van de stal kon van start. “Op 13 augustus 2018 kwamen de hennen erin”, zegt José. “Een dag die ik niet snel zal vergeten.”
De nieuwe stal is ingericht met het RED-L- volièresysteem en voorzien van Q-Perch-zitstokken en RGB led-verlichting. De mestafvoer gebeurd met Hercules Cross Conveyer mest-banden. De ventilatie wordt geregeld op basis van een gelijkdruksysteem. Hans Verberne van Voergroep Zuid doet de bedrijfsbegeleiding. Hij komt al lang bij de familie Van Deursen en ondersteunt hen om het maximale uit de hennen te halen. Het voer wordt op recept van Voergroep Zuid gemaakt door de bio-voerfabriek van Reudink. Broederij ’t Anker levert de hennen en de eieren worden op contractbasis afgenomen door firma Kwetters. José: “Tot op heden verloopt het allemaal naar wens. Natuurlijk was het een hele omschakeling van kooihuisvesting naar biologisch. Maar ook heel mooi om te zien hoe de dieren hun natuurlijke gedrag vertonen als ze buiten zijn.”
Een volgende stap in de bedrijfsvoering is het aanplanten van de buitenuitloop. Hiervoor maken een aantal studenten van Wageningen Universiteit een beplantingsplan. “Een kip is van nature een bosdier”, zegt José. “Dat zie je ook terug in hun gedrag. Als ze buiten komen rennen ze direct naar de beschutte plekken. Daar hebben ze dus echt behoefte aan.” José hoopt dat er met de juiste aanplant nog meer hennen naar buiten gaan. “Dat is immers het plaatje dat wij graag laten zien in de biologische leghennenhouderij. Ik heb er even aan moeten wennen, maar kan er nu echt van genieten.”