Top-melkveeondernemer Matthé van de Water uit Denemarken vertelde over hoe hij hoe zijn technische en financiële resultaten ‘managet’ om het bedrijf economisch sterk en dus toekomstbestendig te houden. Duidelijke keuzes maken, consequent zijn in het doorvoeren van de gemaakte keuzes én de werkzaamheden volgens vaste protocollen uitvoeren, liggen volgens hem ten grondslag aan een succesvolle bedrijfsvoering. Van de Water emigreerde in 1995 naar Denemarken. Zijn bedrijf bestaat nu uit 600 melkkoeien, 440 stuks jongvee en 310 ha grond, waarvan 260 ha eigendom.
Eric Heber van Voergroep Zuid liet tijdens de studiedag zien hoe melkveehouders verbeteringen kunnen doorvoeren om het verschil tussen het berekende rantsoen en het door de koe verteerde rantsoen zo klein mogelijk te laten zijn. Volgens hem zijn er op de meeste melkveebedrijven zes rantsoenen: het berekende rantsoen, het ingekuilde rantsoen, het geladen rantsoen, het gevoerde rantsoen, het opgenomen rantsoen en het verteerde rantsoen. Met praktische hulpmiddelen is het mogelijk om de verschillen tussen deze rantsoenen te verkleinen zodat een koe voorspelbaar presteert en de melkveehouder zelf aan het stuur zit om de prestaties verder te optimaliseren.
Jeroen van Zuylen van ABAB ging tijdens de studiedag in op de verschillende typen ondernemers en Leo Peters en Nard Driessen van Arvalis belichten het onderwerp ‘Sturen op fosfaatrechten in plaats van op melkquotum’. Indien u nog vragen heeft over een van deze onderwerpen, kunt u terecht bij uw rundveespecialist.