Er bestaat helaas geen gegarandeerde succesformule voor het bereiken van het optimale klimaat in je leghennenstal. Hans Verberne: “We streven naar een klimaat waar de lucht met een onderdruk van 0,8 bar/m2 via het plafond binnenkomt. Hier mengt de verse buitenlucht zich met de al aanwezige warme lucht. Dit klinkt simpel, maar geen stal is hetzelfde.”
“Zodra er lucht op het nest staat, gaat een hen logischerwijs minder graag het nest in. Dit zorgt voor meer grondeieren en een hogere kans op coli.”
Harold Wouters van den Oudenweijer
Een van de uitdagingen bij een suboptimale luchtstroom is lucht op de nesten. Harold Wouters van den Oudenweijer: “Zodra er lucht op het nest staat, gaat een hen logischerwijs minder graag het nest in. Dit zorgt voor meer grondeieren en een hogere kans op coli.” Dit onderschrijft ook Hans: “Vaak herken je lucht op het nest doordat de kippen geclusterd zitten.”
De grootste risico’s zitten volgens Harold in de nacht. “Tijdens de nacht rusten de kippen. Hierdoor is er minder reuring in de stal, waardoor het een hele uitdaging is om verse lucht te mengen met stallucht midden bovenin de stal en de temperatuur snel daalt.” Tijdens bedrijfsbezoeken ziet Harold regelmatig innovatieve oplossingen die ervoor zorgen dat de lucht ook ’s nachts mengt met stallucht. “Op de foto zie je bijvoorbeeld mooi hoe de pijp de lucht richting de nok stuurt. Door de lucht halverwege de pijp te mengen ontstaat er een aanzuigend effect, waarmee de lucht goed gestuurd wordt!”
Ook Hans ziet regelmatig praktische en effectieve oplossingen: “Om ’s nachts de luchtsnelheid te verhogen kun je er voor kiezen om enkele kleppen dicht te zetten. Hierdoor krijg je meer onderdruk. Vergelijk het met een slanghaspel waar te weinig water doorheen stroomt. Bij een té kleine waterstroom is de stroom niet te controleren. Door de uitstroom smaller te maken krijg je meer druk, waardoor de straal te controleren is.”
Een andere actuele uitdaging is het stalklimaat tijdens een warme zomer. Hans: “Met goede nevelkoeling kun je 4 tot 5 graden koelen, maar let wel op dat je dit enkel toepast tijdens extreme temperaturen!”
Ook beschikt Voergroep Zuid over een zomeraanpak. Deze bestaat uit zowel klimaat- als voermaatregelen. Lees hier meer over de zomeraanpak van Voergroep Zuid.