Topprestaties realiseren zit in de details. Dat vraagt veel tijd en aandacht, maar geeft ook extra werkplezier. In 2016 schakelden Peter en Heidi over van vleesvee naar melkgeiten. “Het rendement van vleesvee was te laag en we hadden niet zoveel grond. Dan passen geiten beter. Met die stap gaven we het bedrijf weer een toekomst.” Sinds kort zit ook zoon Louïs volledig in het bedrijf. Hij wil het bedrijf op termijn graag van zijn ouders overnemen.
De 850 melkgeiten worden gehuisvest in de in 2016 gebouwde serrestal. De lammerenopfok vindt plaats in de voormalige koeienstal. “De serrestal is ruim opgezet, heeft veel licht en volop frisse lucht”, legt Heidi uit. Volgens haar is die stal één van de redenen waarom de geiten het zo goed doen. Daarnaast zijn een hoge diergezondheid, de juist voeding en volop vers drinkwater volgens haar cruciaal om een hoge melkproductie te behalen. Ook werken ze middels het automatisch vernevelen van bacteriën in de pot aan het verminderen van de ammoniakuitstoot. De eerste metingen wijzen op een minstens 50% lagere ammoniakemissie. Peter: “Dit is goed voor het milieu, maar ook voor de dieren.”
Het rantsoen van de geiten is relatief eenvoudig. Een mengsel van voordroog, snijmaïs en perspulp. Daar overheen gaat 3 keer daags het krachtvoer. Daarnaast is er in de pot gerstestro beschikbaar voor geiten die extra structuur nodig hebben. Volgens Peter zijn geiten gebaat bij een constant rantsoen van een goede kwaliteit. “Dat is voor ons bedrijf best een uitdaging”, vertelt Peter. “We hebben veel verschillende kleine percelen waarop verschillende soorten gras groeien. Dat geeft dus ook verschillende kwaliteiten voordroog.” Omdat alle voordroog in pakken wordt opgeslagen kan Peter door verschillende pakken te combineren de kwaliteit wel zo constant mogelijk maken. En is een pak voordroog echt wat minder van kwaliteit, dan gaat die naar de zoogkoeien. Dat gebeurt ook met het restvoer. Dat wordt iedere dag uit de stal weggehaald voordat er nieuw voer voor het voerhek komt. Ook de ruwvoerwinning gebeurt bij de familie Vermeersch zo secuur mogelijk. Enthousiast is Peter over zijn bandhark. “Deze neemt minder snel zand mee in het gras. Wat met sommige andere harken echt wel een risico is. Daarnaast stellen we de schudder en hark erg secuur af. Beter wat gras op het land achter laten, dan zand in het voer.”
Bij de start in 2016 kochten de geitenhouders jonge lammeren van één herkomstadres. “Geitjes met een hoge gezondheidsstatus en dus vrij van CAE en CL”, legt Heidi uit. “Om dat zo te houden fokken we inmiddels via KI onze eigen fokbokken en hanteren we een streng hygiëneprotocol. Alleen gezonde geiten kunnen efficiënt melk produceren. Deze melk gaat naar Capra en wordt gebruikt voor de productie van kaas. Ook aan de opfok van geitenlammeren besteedt de familie Vermeersch veel aandacht. Dat zijn immers de melkgeiten van de toekomst en die moeten perfect zijn. Peter: “Lammeren goed en gezond opfokken is best uitdagend. We hebben lang gestoeid met het klimaat in de voormalige koeienstal. Uiteindelijk heeft klimaatspecialist Ad Vlemminx via Voergroep Zuid ons geholpen om de ventilatie aan te passen. Na dit opfokseizoen weten we pas zeker of dit het gewenste resultaat geeft.”
Sinds dag 1 dat de familie Vermeersch geiten melkt doet ze zaken met Voergroep Zuid. “En naar volle tevredenheid”, geeft Heidi aan. “Zowel het voer als de service zijn prima. We kregen bij onze opstart enkele namen door van geitenspecialisten en we namen eerst contact op met Pieter Schoenmakers. Daar hebben we nog geen dag spijt van gehad. Pieter heeft veel kennis van geiten en heeft ons enorm geholpen om het bedrijf van de grond te krijgen. Bovendien ziet hij echt alles wanneer hij door de stal loopt. En zeker niet onbelangrijk; we hebben persoonlijk een goede klik met hem. Dan is het fijn samenwerken.” “Never change a winning team”, vult Peter aan wijzend op de prachtige resultaten van 2023!
Bekijk hier de topresultaten van Voergroep Zuid geitenklanten