De door Provinciale Staten van de provincie Brabant aangenomen Verordeningen Ruimte en Natuurbescherming hebben grote gevolgen voor de veehouderij. Met een pakket van maatregelen wil de provincie versneld aanpassing van de stallen voor de ammoniakuitstoot. Hieronder staan de belangrijkste maatregelen:
Uiterlijk 1 januari 2022 moeten verouderde rundveestallen voldoen aan Brabantse ammoniakemissie-eisen. Een rundveestal is volgens Brabant verouderd 20 jaar nadat de stal de eerste keer voor rundvee vergund is, dus waarvoor vóór 2002 een vergunning is afgegeven. Er moet vóór 1 januari 2020 een vergunbare aanvraag ingediend worden. Voor u is het van belang om nu al te weten wanneer uw stallen aangepast moeten zijn.
De ammoniakeisen in Brabant zijn al aangescherpt en worden stapsgewijs strenger. Deze Strengere eisen gelden ook voor rundvee. Op dit moment zijn er voor bijvoorbeeld vrouwelijk jongvee en zoogkoeien nog geen ammoniakemissie reducerende stalsystemen ter beschikking zijn. Toch zal in enkele situaties hier ammoniak gereduceerd moeten worden. Dit wordt vergeleken met systemen die nu al voor melkkoeien gelden.
Brabantse eisen ammoniakemissie voor nieuwe stallen en verouderde stalsystemen
Opmerkingen: Voor biologische jongvee en vleesrundvee gelden de bovenstaande normen niet.
Om nieuwe stal te bouwen moet 110 % stal worden gesloopt of herbestemd binnen hetzelfde stalderingsgebied. Oost en zuid Brabant worden opgedeeld in 6 stalderingsgebieden. Een oude stal moet de afgelopen drie jaar nog in gebruik zijn geweest. De staldering loopt via een door de provincie ingesteld stalderingsloket, dat vanaf 17 juli 2017 open is en medio september 2017 echt van start. Voor melkrundvee en schapen is stalderen niet aan de orde.
Daarnaast zijn er nog enkel moties aangenomen die in de verordeningen opgenomen moeten worden, zoals: Meer tijd voor ondernemers die nu voldoen, flankerend beleid: investeringsfonds voor jonge ondernemers, ondersteuningsnetwerk voor stoppers en er komt onderzoek naar natuurlijke reducerende systemen ( potstal) en duurzame huisvestingssystemen (niet alleen end-of-pipe oplossingen; luchtwassers).
Als u meer wilt weten wat de gevolgen van het aangescherpte beleid voor uw bedrijf zijn, neem dan contact op met:
John van den Hombergh
06-51594697
jvdhombergh@voergroepzuid.nl