Toename van bestaand oppervlakte aan geitenstal(len) door het oprichten van gebouwen of het in gebruik nemen van bestaande gebouwen is niet toegestaan. Een bestaande geitenstal is een stal die op 7 juli 2017 legaal aanwezig of in aanbouw was of die mag worden gebouwd volgens een verleende bouwvergunning van vóór 7 juli 2017.
Er zijn hierop twee uitzonderingen met als voorwaarde dat het aantal geiten niet toeneemt, namelijk:
De tijdelijke bouwstop geldt totdat er meer resultaten uit vervolgonderzoek over de gezondheid van omwonenden van veehouderijen bekend zijn.
Uiterlijk 1 januari 2022 moeten verouderde geitenstallen voldoen aan Brabantse ammoniakemissie-eisen. Een geitenstal is volgens Brabant verouderd 15 jaar nadat de stal de eerste keer voor geiten vergund is, dus waarvoor vóór 2007 een vergunning is afgegeven om in die stal melkgeiten of opfokgeiten te houden. Er moet vóór 1 januari 2020 een vergunbare aanvraag ingediend worden. Voor u is het van belang om nu al te weten wanneer uw stallen aangepast moeten zijn.
De ammoniakeisen in Brabant zijn al aangescherpt en worden stapsgewijs strenger. Deze strengere eisen gelden ook voor geiten. Op dit moment zijn er nog geen ammoniakemissie reducerende stalsystemen ter beschikking zijn.
Daarvoor geeft de provincie nu aan dat hiervoor luchtwassers die in de varkenshouderij erkend zijn gebruikt mogen worden. Echter de ammoniakreductie is 5 % lager dan voor varkensstallen.
Brabantse eisen ammoniakemissie voor nieuwe stallen en verouderde stalsystemen
Opmerkingen: Voor biologische geitenbedrijven gelden de bovenstaande normen niet.
Om nieuwe stal te bouwen moet 110 % stal worden gesloopt of her bestemd binnen hetzelfde stalderingsgebied. Oost en zuid Brabant worden opgedeeld in 6 stalderingsgebieden. Een oude stal moet de afgelopen drie jaar nog in gebruik zijn geweest. De staldering loopt via een door de provincie ingesteld stalderingsloket, dat vanaf 17 juli 2017 open is en medio september 2017 echt van start. Voor geitenhouders is stalderen pas aan de orde als de tijdelijke bouwstop is opgeheven.
Daarnaast zijn er nog enkel moties aangenomen die in de verordeningen opgenomen moeten worden, zoals: Meer tijd voor ondernemers die nu voldoen, flankerend beleid: investeringsfonds voor jonge ondernemers, ondersteuningsnetwerk voor stoppers en er komt onderzoek naar natuurlijke reducerende systemen ( potstal) en duurzame huisvestingssystemen (niet alleen end-of-pipe oplossingen; luchtwassers).
Als u meer wilt weten wat de gevolgen van het aangescherpte beleid voor uw bedrijf zijn, neem dan contact op met:
John van den Hombergh
06-51594697
jvdhombergh@voergroepzuid.nl