De Q-koortsenting vindt uiterlijk plaats vóór 1 augustus 2017. Zorg dat uw geiten in ieder geval geënt zijn vóór de entdatum van vorig jaar. Wij adviseren de geiten eerder in het jaar te enten. Wanneer de temperaturen gaan stijgen, wordt de entreactie namelijk heftiger. Bovendien komen geiten beter en sneller terug op hun productieniveau, wanneer ze binnen de eerste honderd dagen van de lactatie worden geënt. Dit effect is te verklaren door de hormonale stijging waar ze dan nog in zitten.
Wij zien bij veel geitenhouders een groot aantal geiten met schijndracht. In enkele gevallen bleek ruim 40 procent van de geiten positief op schijndracht. Dit is grotendeels te wijten aan de wisselende weersomstandigheden van de afgelopen weken. Wij adviseren uw geiten zes wekelijks te scannen, om zo productiedaling te voorkomen en de geiten terug in hun cyclus te brengen.
Nu de meeste geiten richting hun piekproductie gaan, adviseren we zoveel mogelijk te groeperen. Selecteer uw geiten op productieniveau aan de hand van melkmeting. Door met verschillende productiegroepen te werken, kan gerichter worden gevoerd. Zo werkt u aan een optimalisatie van uw resultaat.
Het is pas mei, maar toch is het raadzaam om uw ruwvoervoorraad in kaart te hebben. Door de tegenvallende maisoogst van 2016, blijken meerdere geitenhouders het jaar niet helemaal rond te komen met hun voorraad ruwvoer. Zorg dat u niet verrast wordt. Bekijk de voorraad in de kuil en overleg met uw geitenspecialist over alternatieven.