Het voer dat de varkens krijgen moet de juiste melkzuurbacteriën bevatten (homogene fermentatie) en het proces moet niet zo ver doorslaan dat er azijnzuur gevormd wordt (heterogene fermentatie). Fermenteren op het varkensbedrijf heeft daarbij de voorkeur, waarbij de bacteriecultuur zo laat mogelijk in het proces wordt toegevoegd.
Belangrijk punt is om steeds de beste oplossing voor het varkensbedrijf te kiezen. Naast de keuze van de grondstoffen is ook de toegepaste techniek en apparatuur van groot belang om fermentatie tot een succes te maken. Bestaande apparatuur op het bedrijf moet ze veel mogelijk gebruikt worden, zoals de voormenger.
Om het fermentatieproces goed te kunnen laten plaatsvinden moeten de granen gemalen worden. Brijvoerbedrijven die nu al beschikken over een hamermolen kunnen eenvoudig starten met het fermenteren van granen. Wel of niet beginnen met fermenteren blijft echter een belangrijke beleidsmatige bedrijfskeuze die goed onderbouwd moet zijn. Voergroep Zuid heeft een QuickScan ontwikkeld waarmee u snel duidelijkheid krijgt of fermenteren van grondstoffen voor u interessant is.