Bij hoge buitentemperaturen gaan vleesvarkens hijgen om via het verdampen van vocht warmte kwijt te raken. Doordat een vleesvarken niet kan zweten zal het vooral via hijgen warmte af willen voeren. In reactie hierop nemen vleesvarkens ook minder voer op, omdat voeropname en vertering resulteert in nog meer warmteproductie. Hierdoor bestaat het risico op een slechte stofwisseling en doorbloeding en een lage groei. Om de gevolgen hiervan te beperken is het mogelijk om de voerstrategie in overleg met je adviseur aan te passen en bieden wij modules die toegevoegd kunnen worden aan onze voeders.
Module | Kenmerk | Voordeel |
---|---|---|
M75 Zomer | Deze module bevat vitaminen en mineralen om de dieren te ondersteunen bij hittestress. |
Houdt voeropname op peil, houdt het zuur/base-evenwicht in het bloed in balans en ondersteunt bij de afvoer van afvalstoffen die vrijkomen bij hittestress. |
Hittestress wordt veroorzaakt door een combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid. Een maat voor hittestress is de THI (Temperature Humidity Index). Een vleesvarken ervaart al hittestress vanaf een THI van 70. Bij een relatieve luchtvochtigheid van 50% wordt de THI al bereikt bij een temperatuur van 24°C. Op dat moment ervaart een vleesvarken dus al hittestress. Wil je direct weten of je vleesvarkens last hebben van hittestress? Klik dan op onderstaande banner en ontvang elke week een mailing met een 10-daagse hittestress- & weersvoorspelling in jouw regio. Dit geeft je de kans om voortijdig actie te ondernemen en zodoende hittestress te voorkomen.
Tijdens hittestress zijn er vele management factoren zoals ventilatie, hygiëne, schoon drinkwater en koelen van groot belang om op te sturen. Om je zo goed mogelijk te begeleiden in dit traject kunnen wij je bedrijfsspecifiek adviseren. Wil je meer weten, check onze adviezen in onderstaande filmpje of neem contact op met onze specialist.
StalVitaal geeft je 24 uur per dag inzicht in het klimaat van jouw stal. Deze klimaatdata worden verzameld door een sensor en weergegeven op een online dashboard. Een groot voordeel is dat de metingen bij de “werkelijke” leefomstandigheden van de dieren worden gedaan; oftewel zonder dat er personen in de stal aanwezig zijn. De dieren vertonen hun normale gedrag, waardoor de metingen de realiteit weergeven en zeer betrouwbaar zijn. Hierdoor krijg je meer controle op het stalklimaat, wat zorgt voor gezonde varkens en meer rendement in jouw stal.
Alle voeders voldoen aan de eisen van Voederwaarde.nl