Giel van de Ven (30) werkt bijna een jaar bij Voergroep Zuid, als Operator, in de fabriek in Oirschot. Hij kwam er terecht via zijn broer Marte, die al wat langer bij Voergroep Zuid een zelfde functie vervult. “Ik had al diverse banen gehad”, vertelt Giel. “Maar steeds begon het werk mij na enige tijd weer te vervelen. Dan wilde ik weer wat anders. Het is nog te vroeg om te zeggen dat dit hier niet gebeurt, maar tot op heden heb ik het hier prima naar mijn zin.” Giel volgde na de middelbare school een opleiding in de horeca.
“Daarna heb ik een jaar als kok gewerkt, maar dat paste niet bij mij.” Vervolgens werkte hij een paar jaar bij een bedrijf dat spouwmuren isoleert. Maar dat was fysiek erg zwaar werk. Omdat Giel interesse had in techniek werkte hij vervolgens vijf jaar bij een zaak voor scootmobielen. Daar stuurde hij als hoofdmonteur het technische team aan.
Giel: “Toen ik weer toe was aan wat anders, adviseerde mijn broer mij om eens bij Voergroep Zuid te gaan kijken. Dat bleek een goede zet. Ik kon er vrijwel direct aan de slag als operator.” In deze nieuwe job komen zijn kennis en vaardigheden als kok en monteur heel mooi samen. “Als operator in de fabriek in Oirschot stuur ik machines aan, waarmee Voergroep Zuid zo goed en zo lekker mogelijk veevoer produceert. Bovendien is het heel afwisselend. De ene keer werk ik bij de inname van de grondstoffen en de menglijn, de volgende keer in de perserij en dan weer in de bulkbelading. Door steeds te wisselen worden wij als operators allround opgeleid en leren we de complete fabriek heel goed kennen. Bovendien zie je op deze manier ook wat het effect is van bepaalde keuzes in het ene deel van het productieproces op het volgende deel. Dat is erg leerzaam.”
Het voer dat Giel in Oirschot maakt komt deels terecht bij klanten waar Daphne Hermens (24) zich als Junior Specialist Geitenhouderij inzet voor de bedrijfsbegeleiding. Ongeveer tien maanden is Daphne inmiddels bij Voergroep Zuid actief. Ze is vooral druk met het begeleiden van geitenhouders bij de opfok van hun lammeren. Voordat Daphne bij Voergroep Zuid begon, werkte ze als rundveeinseminator bij CRV, als stalmedewerker bij een melkgeitenbedrijf en in de binnendienst bij een veevoerbedrijf.
Daphne: “Allemaal functies in de veehouderij. Die sector spreekt mij erg aan; lekker praktisch, nononsens en heel gevarieerd. Bovendien sluit het werk mooi aan bij mijn opleiding aan de Middelbare Agrarische School in Horst.” De komende maanden hoopt Daphne vaker met haar meer ervaren collega’s op pad te kunnen gaan om ervaring op te doen met het berekenen van rantsoenen. “Dat is voor mij een belangrijke volgende stap op weg naar de rol van allround adviseur melkgeitenhouderij. Door corona waren de mogelijkheden echter beperkt. Maar dit gaat de komende maanden zeker gebeuren. Ik wil hier graag nog heel veel nieuwe dingen leren.”
Ook Jari Dirven (23) startte midden in coronatijd bij Voergroep Zuid. “Ik werk er nu negen maanden, op de afdeling Marketing & Communicatie. Dat doe ik met veel plezier”, zegt Jari. “Het scheelt dat ik hier een jaar eerder al eens drie maanden op stage ben geweest. Daardoor kende ik al veel mensen bij Voergroep Zuid op het moment dat ik hier als medewerker aan de slag ging. Wel zo prettig als je midden in coronatijd aan een baan begint.” Jari studeerde aan de HAS Hogeschool in Den Bosch en groeide op tussen de vleesvarkens en vleeskuikens op het bedrijf van zijn ouders. Jari: “Die praktijkervaring van het boerenbedrijf is nu mooi meegenomen. Dat maakt dat ik mij gemakkelijker in kan leven in het werk van onze buitendienst en ook van onze klanten. Meer over marketing en communicatie leer ik hier in het team. Ook ga ik na corona in goed overleg met Voergroep Zuid een marketing en communicatiecursus volgen. Mooi dat Voergroep Zuid mij op deze manier steunt om mijzelf in dit vakgebied verder te ontwikkelen.”
De vierde jonge medewerker van Voergroep Zuid is Dirk Briels (28). Hij werkt er van deze groep het langst. “Vanaf november 2018”, vertelt Dirk, die opgroeide op een legpluimveebedrijf. “Na een opleiding pluimveehouderij ben ik bedrijfsleider geworden bij een legpluimveebedrijf in de regio. Daar heb ik met veel plezier gewerkt en heel veel over kippen geleerd. Maar ik wilde mijzelf graag verder ontwikkelen. Die kans kreeg ik van Voergroep Zuid bij hun merk Bruekers.” Dirk werkt er als Specialist Legpluimvee en begeleidt vanuit die rol een aantal klanten bij hun bedrijfsvoering. Daarnaast besteedt hij veel tijd aan het werven van nieuwe klanten. “Dat doe ik graag. Het is leuk om nieuwe pluimveehouders te ontmoeten en hen kennis te laten maken met ons merk Bruekers. Wij hebben als middelgrote voerfirma hen veel te bieden. Goed en zeer constant voer waarmee leghennen top presteren en waarmee je een prima saldo kunt behalen.”
Met name de vrijheid en de afwisseling spreken Dirk aan in zijn werk bij Voergroep Zuid. “Geen dag is hetzelfde, daar zorg ik wel voor”, lacht hij. “Als nieuwe medewerker krijg je veel ruimte om zelf jouw functie in te vullen. Dat vraagt een bepaalde gedrevenheid en zelfredzaamheid. Gelukkig staan er wel altijd meer ervaren collega’s klaar om je te ondersteunen als dat nodig is.” De bereidheid om nieuwe mensen wegwijs te maken in het vak is volgens Dirk groot bij Voergroep Zuid. “Maar we zijn meer een zelflerende organisatie dan een opleidingscentrum. Dat past gelukkig wel bij mij.” Jari ervaart dit ook zo. “Je krijgt als nieuwe medewerker snel veel vrijheid en verantwoordelijkheid en mag ook best eens fouten maken. Daardoor kunnen wij ons als nieuwe medewerkers snel ontwikkelen. Dat is fijn, mits je daar mee om kunt gaan.”
Succes in de markt is het resultaat van een goede samenwerking tussen collega’s in alle schakels van de organisatie. Daar is Dirk Briels van overtuigd. “Ieder heeft zijn eigen kwaliteiten, maar samen maak je het verschil. Daarom is het belangrijk dat nieuwe medewerkers snel opgenomen worden in het team en waar nodig terug kunnen vallen op meer ervaren collega’s. Dat geeft je zelfvertrouwen. Ook moeten alle schakels in de bedrijfsvoering perfect op elkaar zijn afgestemd. Haal ik een nieuwe klant binnen die voor het eerst voer bij ons bestelt, dan moet ik er van op aan kunnen dat dit snel en correct wordt afgeleverd en in de stal waar maakt wat ik de pluimveehouder heb voorspeld. Dat samenspel binnen het bedrijf is prachtig en het is geweldig te ervaren dat iedereen er voor de volle honderd procent voor gaat.”
Volgens Daphne heeft de goede samenwerking tussen collega’s bij Voergroep Zuid een reden. “Als vierde voerfirma van Nederland zijn we groot genoeg om een professionele organisatie te zijn, maar klein genoeg voor hele korte lijnen”, legt de geitenspecialist uit. “Iedereen kent elkaar in dit bedrijf en is bereid om elkaar vooruit te helpen. Dat zorgt voor een plezierige werkcultuur. We zijn een bedrijf met ‘doeners’. Door de korte lijnen kunnen we snel beslissingen nemen en die ook doorvoeren. Daar krijg je energie van!” Jari beaamt dit. “Zo besloten we in coronatijd om online kennis te gaan delen met onze klanten. Een dag later was de interne studio klaar en waren de eerste vier webinars gepland. Als je hier iets goeds bedenkt, dan wordt er niet eindeloos over vergaderd. Gewoon mee aan de slag gaan en op basis van de eerste ervaringen de puntjes op de ï zetten. Lekker praktisch! Zoals het hoort bij een echte boerencoöperatie.”