23 september 2021

Maatschappelijk verantwoord produceren in de keten

Voergroep Zuid wil actief bijdragen aan een duurzame veehouderij en daarmee een eerlijk en transparant beeld geven van de sector. De varkenshouderij heeft door de jaren heen enorme stappen gemaakt en dat is iets waar de sector trots op mag zijn. Als coöperatie dragen we graag een steentje bij aan het vertellen van het eerlijke verhaal. Reden om voor een aantal bedrijven samen met milieuadviesbureau Blonk Consultants de carbon footprint door te rekenen. Eén daarvan is het varkensbedrijf van Frans Snelders in Maarheeze, waar een heel lage footprint wordt gerealiseerd. 

Duurzaamheidsaspecten 

De agenda voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties telt 17 ‘Sustainable Development Goals’. Eén van deze doelstellingen is het terug-dringen van de klimaatverandering, waarbij het verlagen van de carbon footprint (CO2-uitstoot) een belangrijk thema is. Als sector die zich bezig houdt met voedselproductie kunnen wij als Voergroep Zuid middels het verlagen van onze carbon footprint samen met onze klanten bijdragen aan het terugdringen van de klimaat-verandering. Bijvoorbeeld door bij het voeren van dieren gebruik te maken van reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie. 

Meer dan 80 procent van het grondstoffenpakket is inmiddels afkomstig uit Europa. Als lid van Nevedi neemt Voergroep Zuid ook haar verantwoordelijkheid in het verduurzamen van de aangekochte grondstoffen van verder weg. Bijvoorbeeld door alleen gecertificeerde soja in te kopen. Dit certificaat garandeert dat de soja niet geproduceerd is op grond welke recent is ontbost. Als bos en andere natuurlijke begroeiing wordt omgezet in landbouwgrond, komen er veel broeikasgassen vrij waarvan de koolstof soms al honderden jaren ligt opgeslagen. Bovendien komt bij het omzetten van bos naar landbouwgrond het plantaardig materiaal dat in de bodem zit in aanraking met zuurstof als de grond wordt omgewoeld. Dit materiaal gaat vervolgens rotten waarbij CO2 vrij komt.

Gezonde dieren groeien efficiënt

Voergroep Zuid werkt via haar integrale voeraanpakken continu aan het verder optimaliseren van de technische resultaten bij haar klanten. Ook dat heeft impact op het verlagen van de carbon footprint. Goed stalmanagement en een goed voerpakket zorgen voor gezonde dieren die goed groeien. Deze efficiëntere voerbenutting verlaagt de uitstoot van stikstof, fosfor en methaan per kg geproduceerde melk, vlees of eieren. 

Nergens in de wereld wordt varkensvlees zo efficiënt geproduceerd als in Nederland. Door de hoge voedingswaarde en de lage CO2-footprint is Nederlands varkensvlees een prima product om op een klimaatvriendelijke manier in je dagelijkse eiwitbehoefte te voorzien. Nederlands varkensvlees heeft een gemiddelde CO2-footprint van ongeveer 3,7 kg CO2-equivalenten per kg levend gewicht van een vleesvarken (Blonk, 2021). Daarmee ligt de footprint beduidend lager dan de footprint van varkensvlees in de rest van de wereld (6,1 kg CO2-equivalenten per kg product). Door de goede eiwitkwaliteit van varkensvlees heeft dit product een hogere voedingswaarde ten opzichte van bijvoorbeeld het soja-product tofu. Dit komt door het hoge aandeel eiwit in vlees en de heel gunstige aminozuursamenstelling van vlees.

Lage footprint varkensbedrijf Snelders

Voor het gesloten varkensbedrijf van Frans Snelders (460 zeugen en 4000 vleesvarkens) hebben we samen met milieuadviesbureau Blonk Consultants een CO2-footprint berekening uitgevoerd. Hierbij is gekeken naar de gehele productieketen tot en met de poort van de varkenshouderij. De resultaten zijn vervolgens vergeleken met de meest recente data van de gemiddelde Nederlandse varkensvleesproductie uit het CBS, KWIN en Binternet van WUR. Hieruit blijkt dat Snelders met 2,8 kg CO2-equivalenten per kg levend gewicht vleesvarken ruim 20 procent lager scoort dan het Nederlandse gemiddelde van 3,7 kg CO2-equivalenten per kg levend gewicht vleesvarken (Blonk 2021).


Frans Snelders legt uit dat de lage footprint het resultaat is van het gebruik van relatief veel bijproducten in het rantsoen en de investering in duurzame energie middels zonnepanelen. “De 1760 zonnepanelen op de staldaken hebben een bruto capaciteit van 528.000 Wp”, rekent de varkenshouder voor. “Maar het is vooral de inzet van de bijproducten wat een forse verlaging van de CO2-footprint geeft.” Op het bedrijf krijgen zowel de vleesvarkens als de zeugen brijvoer. Voor de zeugen bestaat het uit een brijvoer-rantsoen met 95% droogvoer en 5% stoommoes. De vleesvarkens krijgen een groter aandeel natte bijproducten met onder andere tarwegistconcentraat, stoommoes en broodmelange. Tarwegistconcentraat is een stabiele eiwitbron en kan deels eiwitrijke producten vervangen zoals soja. De biggen krijgen droogvoer. Met droogvoer van Voergroep Zuid wordt de basis gelegd voor een gezonde big die als vleesvarken top kan presteren. Snelders: “Met mijn biggen wil ik graag aan de veilige kant zitten. Hier staat het aantal biggen, bigkwaliteit en biggezondheid centraal. Daarmee leggen we de basis voor een heel efficiënte vleesproductie met brijvoer. Dit zien we onder andere terug in een laag antibioticagebruik en een scherpe voederconversie. En iets als speendiarree? Dat komt hier eigenlijk niet voor.” 

Visitekaartje

Voor Frans Snelders zijn er, naast het streven naar efficiëntie en een zo laag mogelijke carbon footprint, ook andere zaken waarmee hij zich als varkenshouder positief wil onderscheiden. “Ik vind het belangrijk om aansluiting te houden met de omgeving. Daarvoor is het goed om je als ondernemer te realiseren dat de uitstraling van je bedrijf voor de omgeving je belangrijkste visitekaartje is. Dat moet er dus zowel aan de voor- als aan de achterkant keurig bij liggen.” Een blik over het erf bewijst dat dit bij de familie Snelders perfect voor elkaar is. Het verraadt ook de nauwkeurigheid waarmee deze varkenshouder het bedrijf runt. Snelders: “Voor dit footprint-project is dat heel plezierig. Doordat ik de zaken op orde heb koste het mij namelijk niet heel veel moeite om alle benodigde data goed aan te leveren.”

Redenen om aan de footprint-berekeningen mee te werken zijn voor Snelders: inzicht krijgen in de werkelijke footprint van zijn varkens, leren hoe je de footprint kunt beïnvloeden en laten zien dat de footprint van varkensvlees helemaal niet zo slecht is als dat sommige organisaties roepen. Zeker niet als je deze afzet tegen de hoge voedingswaarde van vlees. Snelders: “Ik vind het goed dat Voergroep Zuid zich hier actief mee bezighoudt. Het geeft nieuwe inzichten en helpt om het echte verhaal te vertellen. Dat is iets waar wij als sector veel sterker in moeten worden.” 

Ondanks de toenemende maatschappelijk druk op de veehouderij kijkt Snelders met vertrouwen naar de toekomst van de varkenshouderij. Door onze daken in te zetten voor energieproductie geven we een goed voorbeeld aan de maatschappij. Dat geldt ook voor het transparant zijn over onze footprint. Dat geeft vertrouwen. Bovendien zullen we mee moeten met de ontwikkelingen in de maatschappij. Natuurlijk moet dit wel in alle redelijkheid gebeuren en moet er voor duurzame producten een eerlijke prijs worden betaald.” Varkensbedrijf Snelders is een mooi voorbeeld van een modern varkensbedrijf dat streeft naar een goed rendement in combinatie met zo duurzaam mogelijk produceren. 


 

Duurzaamheidskengetallen op het label

Vanuit het klimaatakkoord zijn afspraken gemaakt om voeding op een maatschappelijk verantwoorde manier te produceren en dit ook inzichtelijk te maken voor de consument. Bij de productie van vlees komen broeikasgassen vrij, zoals CO2, methaan (CH4) en lachgas (N2O). Al deze gassen worden omgerekend naar CO2-equivalenten per kg product. Dit is de carbon footprint. Voergroep Zuid heeft besloten om de carbon footprint van haar varkensvoeders op het label te vermelden. Hierin vormen de gebruikte grondstoffen de basis, aangevuld met het energieverbruik van de mengvoerfabriek en het transport van grondstoffen tot op het boerenerf. Hiermee vermelden we belangrijke informatie richting de consument, vlees verwerkers en retailers. Naast de carbon footprint worden ook het percentage circulaire en het percentage Europese grondstoffen in het voer op het label vermeld.

Figuur 1: De carbon footprint (in kg CO2 eq. per kg levend gewicht geleverd vleesvarken) met bijdrage vanuit verschillende posten, van de varkensproductie in 2020 bij Snelders in vergelij-king met de referentie (LUC = Land Use Change, oftewel landgebruiksverandering).

Disclaimer:  De studie is door Voergroep Zuid, Frans Snelders en Blonk Consultants in alle zorgvuldigheid uitgevoerd. De studie is niet nogmaals extern gevalideerd/gereviewd conform gangbare footprint standaarden zoals de ISO 14040/14044.

Ook interessant voor jou!

Afbeelding: Niet iedereen profiteert van hogere landbouwinkomens
18 december 2024

Niet iedereen profiteert van hogere landbouwinkomens

De inkomens in de land- en tuinbouwsector zijn gemiddeld gestegen, zo blijkt uit de voorlopige inkomensraming van Wageningen Economic Research (WUR). De...

Afbeelding: Er dreigt een tekort aan pluimveemest
17 december 2024

Er dreigt een tekort aan pluimveemest

Aan de huidige mestplaatsingscrisis in ons land heeft pluimveemest part noch deel. Vrijwel alle pluimveemest wordt geëxporteerd. Op landbouwgrond hier...

Afbeelding: Melkveehouder somber, al komt het met sector goed
09 december 2024

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

De melkveehouderij is bijna dagelijks in het nieuws, op zich al geen goed teken. Het verlies aan derogatie betekent een forse financiële aderlating voor...

Afbeelding: Mestmarkt blijft nerveus, handel in vvo's nog rustig
05 december 2024

Mestmarkt blijft nerveus, handel in vvo's nog rustig

De situatie op de Nederlandse mestmarkt blijft gespannen, waarbij de prijzen voorlopig nog omhoog neigen. Tegelijkertijd is de daghandel vrij rustig doordat...

Afbeelding: Meer dan 1 kilo groei met voerconversie van 2,34
03 december 2024

Meer dan 1 kilo groei met voerconversie van 2,34

Arbeidsgemak én topresultaten De vleesvarkens van Marcel Manders uit Deurne groeien meer dan een kilo per dag met een voerconversie van 2,34....

Afbeelding: 'Iedereen wil zo weinig mogelijk vervangen'
28 november 2024

'Iedereen wil zo weinig mogelijk vervangen'

Een hoge melkproductie en lage kosten. Dat typeert het geitenbedrijf van Johan en Ioana Taverniers. Met een vervangingspercentage van 27 procent streven...

Afbeelding: Vooral kleinere varkensbedrijven stoppen
28 november 2024

Vooral kleinere varkensbedrijven stoppen

De varkensstapel is in 2024 weer wat kleiner geworden. Het aantal varkens is met 2,6% gedaald naar 10,56 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van de landbouwtelling...

Afbeelding: 'Warmen wij óf de biggen de afdeling op?'
27 november 2024

'Warmen wij óf de biggen de afdeling op?'

De overgang van big tot vleesvarken is een grillige fase voor het jonge vleesvarken. Een andere omgeving en ander voer kunnen zorgen voor opstartproblemen....

Afbeelding: 'Wiersma kan meer ruimte vinden in mestplan'
23 november 2024

'Wiersma kan meer ruimte vinden in mestplan'

De Tweede en Eerste Kamer hebben ingestemd met de omtrek van het mestplan van minister Wiersma. Voor boeren gaan de eruit voortvloeiende verplichtingen...

Afbeelding: Succesvolle bijeenkomst MamaVit® brijvoer!
22 november 2024

Succesvolle bijeenkomst MamaVit® brijvoer!

In samenwerking met Dierenartsencombinatie ZuidOost ontving ons Brijvoerteam, twintig varkenshouders en -verzorgers op het kantoor in Deurne. 🐖

Afbeelding: Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos
21 november 2024

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

De drie regerende politieke partijen in Denemarken hebben deze week een overeenkomst gesloten om 10% van het areaal landbouwgrond om te zetten in bos en...

Afbeelding: 'De belangrijkste graadmeter is of de gemiddelde bedrijfsgroei in de eerste vier weken gehaald wordt'
19 november 2024

'De belangrijkste graadmeter is of de gemiddelde bedrijfsgroei in de eerste vier weken gehaald wordt'

De laatste jaren zien we dat de voeropname van moderne genetica structureel hoger ligt. Hoe ga je hier als varkenshouder mee om? Een hogere voeropname...

Afbeelding: Een goede start maakt de ronde
15 november 2024

Een goede start maakt de ronde

Een veilige en vlotte start, direct vanaf de eerste dag. Voor Martin Meulendijks is dat de crux van een goed resultaat: “Een goede start maakt de ronde.”...

Afbeelding: Geslaagde lunchbijeenkomst transitieaanpak ‘Start Vitaal’
14 november 2024

Geslaagde lunchbijeenkomst transitieaanpak ‘Start Vitaal’

Wederom een geslaagde lunchbijeenkomst ‘’Start Vitaal’’, onze vernieuwde droogstand- en transitieaanpak. Samen met de Herkauwerspraktijk...

Afbeelding: Oplossen mestcrisis hard nodig, maar niet makkelijk
09 november 2024

Oplossen mestcrisis hard nodig, maar niet makkelijk

Joep Rats, directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), ziet een brede wil om de mestcrisis in ons land snel het hoofd te bieden. Maar de route...

Afbeelding: Tönnies verandert naam in Premium Food Group
06 november 2024

Tönnies verandert naam in Premium Food Group

Tönnies verandert per volgend jaar van naam. Het bedrijf zal dan door het leven gaan als Premium Food Group, zo maakte het bedrijf vandaag bekend. Daarmee...

Afbeelding: Van Loon Group sluit uitbeenlocatie varkens
30 oktober 2024

Van Loon Group sluit uitbeenlocatie varkens

De vestiging van Van Loon Group in Roosendaal, waar Best Star Meat vooral varkensvlees uitbeent, sluit eind maart 2025. De productie zal worden verplaatst...

Afbeelding: Van Loon Group sluit uitbeenlocatie varkens
30 oktober 2024

Van Loon Group sluit uitbeenlocatie varkens

De vestiging van Van Loon Group in Roosendaal, waar Best Star Meat vooral varkensvlees uitbeent, sluit eind maart 2025. De productie zal worden verplaatst...

Afbeelding: Genoeg mest voor iedere verwerker is geen garantie
30 oktober 2024

Genoeg mest voor iedere verwerker is geen garantie

Meer mest verwerken en exporteren moet. Al is het alleen maar om minder afhankelijk te zijn van de distributiemarkt bij slecht (voorjaars-)weer. Dat hebben...

Afbeelding: 'Tot 15 procent minder varkens door uitkoop'
24 oktober 2024

'Tot 15 procent minder varkens door uitkoop'

De Europese varkensvleesproductie is in de eerste helft van het jaar gestegen. De Rabobank verwacht dat deze dynamiek keert en dat het slachtcijfer zal...

Afbeelding: TopigsNorsvin handelt snel en strikt Hordijk als CEO
18 oktober 2024

TopigsNorsvin handelt snel en strikt Hordijk als CEO

Topigs Norsvin zocht al even naar een nieuwe CEO en toen kwam Dick Hordijk ineens beschikbaar. Beide partijen hadden niet lang nodig om tot elkaar te komen....

Afbeelding: ‘Blij met schaalkwaliteit en bevruchtingsresultaat’
18 oktober 2024

‘Blij met schaalkwaliteit en bevruchtingsresultaat’

Frank Rooijakkers werkt samen met Voergroep Zuid aan topkwaliteit broedeieren. Als het over broedeieren gaat blijven schaalkwaliteit en bevruchtingspercentage...

Afbeelding: Mestkosten melkveehouder in twee jaar verdubbeld
09 oktober 2024

Mestkosten melkveehouder in twee jaar verdubbeld

Nederlandse melkvee- en varkensbedrijven hebben de mestafzetkosten de afgelopen maanden fors zien oplopen. Zo betalen varkensbedrijven alleen al dit jaar...

Afbeelding: Het verhaal achter de eischaal
08 oktober 2024

Het verhaal achter de eischaal

Dit artikel verschijnt deze maand in het vakblad van de Landsbond pluimvee België Een hoge eischaalkwaliteit is cruciaal voor het rendement van...

Afbeelding: Welkoop Echt omgebouwd naar nieuwe winkelformule!
01 oktober 2024

Welkoop Echt omgebouwd naar nieuwe winkelformule!

Na vernieuwing van de winkelformule is onze Welkoop-winkel in Echt op donderdag 26 september opnieuw feestelijk geopend. Hiermee is het de eerste van de...

Afbeelding: Hoger aantal vleesvarkens verhult krimpt Britse sector
12 september 2024

Hoger aantal vleesvarkens verhult krimpt Britse sector

Na de aanzienlijke daling van vorig jaar is de Britse varkensstapel in de eerste helft van het jaar licht gestegen, zo blijkt uit data van Britse organisatie...

Afbeelding: Uitstel afbouw van de derogatie is noodzakelijk
10 september 2024

Uitstel afbouw van de derogatie is noodzakelijk

In het mestdebat vorige week zei landbouwminister Femke Wiersma dat ze de afspraken uit de derogatiebeschikking nakomt, ook als overleg hierover in Brussel...

Afbeelding: Vion sluit Duitse deal met Tönnies in rundvlees
05 september 2024

Vion sluit Duitse deal met Tönnies in rundvlees

Vion verkoopt een groot deel van haar rundvleesactiviteiten in Duitsland aan Tönnies. Het vleesconcern in Boxtel meldt in een verklaring dat de bedrijven...

Afbeelding: Agrarische Blijversaanpak Limburg van start
05 september 2024

Agrarische Blijversaanpak Limburg van start

De LLTB werkt samen met provincie Limburg aan de ‘Agrarische Blijversaanpak Limburg’, die moet leiden tot een solide toekomstperspectief voor...

Afbeelding: Hoger saldo met minder mais in rantsoen
30 augustus 2024

Hoger saldo met minder mais in rantsoen

Minder mais in het rantsoen van rosékalveren, en meer energiegrondstoffen, kan dit jaar interessant zijn. Dat bleek woensdag 28 augustus tijdens...

Afbeelding: Agribusiness Award voor de zesde keer van start
26 augustus 2024

Agribusiness Award voor de zesde keer van start

De Agribusiness Award, de prijs voor innovaties voor of uit de agrarische sector, gaat voor het zesde jaar op rij van start. ABN AMRO onderstreept het...

Afbeelding: Krap 200 banen verdwijnen bij Vion in Nederland
23 augustus 2024

Krap 200 banen verdwijnen bij Vion in Nederland

Bij vleesverwerker Vion verdwijnen in Nederland 190 banen, waarvan 45 gedwongen ontslagen. Niet alleen op de hoofdvestigingen Boxtel maar volgens vakbond...

Afbeelding: Pali Group stopt met het uitbenen van varkens
21 augustus 2024

Pali Group stopt met het uitbenen van varkens

Paridaans en Liebregts, kortweg Pali Group, stapt per september uit het varkensvlees nu de uitbeenlocatie in Oss is verkocht. De handel in levende varkens...

Afbeelding: Vion vindt koper voor twee Duitse locaties
19 augustus 2024

Vion vindt koper voor twee Duitse locaties

Vion heeft een koper gevonden voor twee locaties in Zuid-Duitsland. Het betreft de slacht- en uitbeenlocaties in Vilshoven en Landshut. De aandelen gaan...

Afbeelding: ‘De paar procent die je inkomen bepaalt’
15 augustus 2024

‘De paar procent die je inkomen bepaalt’

Harold Wouters van den Oudenweijer over de kunst van goed hanenmanagement “Je bent afhankelijk van hoe hanen binnenkomen vanuit de opfok, maar...

Afbeelding: Nogal hypocriet dat juist Schiphol vlees uitfaseert
14 augustus 2024

Nogal hypocriet dat juist Schiphol vlees uitfaseert

Net voor het boarden nog even een broodje hamburger bestellen - omdat het vliegtuigvoedsel vaak toch nergens naar smaakt - wordt straks een stuk lastiger....

Afbeelding: Uitrijdseizoen op grasland met twee weken verlengd
13 augustus 2024

Uitrijdseizoen op grasland met twee weken verlengd

Het uitrijdseizoen voor drijfmest op grasland wordt dit seizoen met twee weken verlengd tot en met 15 september. Dat heeft minister Femke Wiersma van LVVN...

Afbeelding: Regering gokt op derogatie, maar heeft geen plan B
13 augustus 2024

Regering gokt op derogatie, maar heeft geen plan B

Terwijl minister Wiersma en staatssecretaris Rummenie van het nieuwe ministerie van LVVN deze zomer hun plannen voor de Nederlandse landbouw uitwerken,...

Afbeelding: Voldoende vitamine D cruciaal voor transitiekoeien
13 augustus 2024

Voldoende vitamine D cruciaal voor transitiekoeien

Voergroep Zuid enthousiast over vitamine Hy-D in transitiemineralen Als één van de eerste mengvoerbedrijven verwerkt Voergroep Zuid vitamine...

Afbeelding: “Geen stal is hetzelfde”
12 augustus 2024

“Geen stal is hetzelfde”

Voor het creëren van het perfecte stalklimaat voer je vaak onbewust aanpassingen door. Wanneer het echter misgaat merk je dit direct. In dit artikel...

Afbeelding: Vetmetabolisme leghennen mogelijk van invloed op tenenpikken
12 augustus 2024

Vetmetabolisme leghennen mogelijk van invloed op tenenpikken

Mengvoerindustrie onderzoekt tenenpikken bij leghennen Voergroep Zuid heeft samen met ABZ Diervoeders, ForFarmers, Vitelia  en Trouw Nutrition...

Afbeelding: Herbal-D positief voor eischaalkwaliteit
06 augustus 2024

Herbal-D positief voor eischaalkwaliteit

Vorig artikel hebben we geconcludeerd dat Vit D een zeer belangrijk nutriënt is dat invloed heeft op de schaalkwaliteit van eieren. Met name bij oudere...

Afbeelding: Ruwvoerbalans en kwaliteit
29 juli 2024

Ruwvoerbalans en kwaliteit

Het ene jaar is het andere niet… Hoe ga je een jaar als deze (vergelijkbaar met het najaar van 2023) te lijf om voldoende voer voor het aankomende...

Afbeelding: Voergroep Zuid melkveehouders realiseren lage carbon footprint
23 juli 2024

Voergroep Zuid melkveehouders realiseren lage carbon footprint

Melkveehouders die van Voergroep Zuid voeren realiseren volgens de Kringloopwijzer een erg lage carbon footprint. Een hoge melkproductie, een goede kwaliteit...

Afbeelding: “Kijk goed naar je dieren en pik signalen op!” 🐐
16 juli 2024

“Kijk goed naar je dieren en pik signalen op!” 🐐

Afgelopen week ontvingen we een grote groep geitenhouders tijdens een studiedag volledig in het teken van: gezonde geiten voor een hoge levensproductie....

Afbeelding: Nieuwe roséstal familie Rietjens uniek in zijn soort
27 juni 2024

Nieuwe roséstal familie Rietjens uniek in zijn soort

Familie Rietjens in Nederweert heeft vorig jaar een nieuwe roséstal in gebruik genomen. De stal is uniek in zijn soort. Naast een vernuftig ventilatiesysteem...

Afbeelding: ‘Samenwerken als rode draad door het bedrijf'
17 juni 2024

‘Samenwerken als rode draad door het bedrijf'

Bij aankomst in de gezellige boerderijkeuken van Bart en Marjan Peters in Sint Anthonis zit Marjan net aan de telefoon met haar vader Wil. Wil Witlox is...

Afbeelding: Bereid je voor op de zomer!
17 juni 2024

Bereid je voor op de zomer!

Hoewel we momenteel te maken hebben met koud en nat weer, is dit hét moment om je stal en je dieren voor te bereiden op de hete zomer. Het is namelijk...

Afbeelding: In gesprek met Ingrid Swinkels-Bouw geitenspecialist bij Voergroep Zuid
11 juni 2024

In gesprek met Ingrid Swinkels-Bouw geitenspecialist bij Voergroep Zuid

Aan ‘de keukentafel’ in het kantoor van Voergroep Zuid in Deurne, vertelt Ingrid dat zij inmiddels alweer bijna 7 jaar bij Voergroep Zuid werkt....

Afbeelding: ‘Van containerbegrip naar concrete actie; hoe Voergroep Zuid duurzaamheid meetbaar maakt’
03 juni 2024

‘Van containerbegrip naar concrete actie; hoe Voergroep Zuid duurzaamheid meetbaar maakt’

Een containerbegrip is een term of omschrijving zonder duidelijk afgebakende betekenis, waarbij degene die het zegt er zelf een invulling aan kan geven....

Stel je vraag

 
* verplichte velden