De start van ‘Boeren met Toekomst’ was afgelopen donderdag 17 september. Om 6 uur in de ochtend werd het ontbijt gecombineerd met de busreis naar het eerste bedrijf: SGL, een bedrijf in zaden, gewassen en handel. Onderweg werd een uitgebreide kennismaking georganiseerd, waarin de persoonlijke drive, bedrijven, opleiding, achtergrond en persoonlijke situatie werden gedeeld.
Tijdens het eerste bedrijfsbezoek aan SGL gaf Ton Gielen, directeur van Agrodyn en beoogd directeur van de fusiepartij Landbouwsyndicaat, Agrodyn en Boerenbond Agro een verhaal over de totstandkoming van het plaatsje Uplingen en het belang van een goede bodem voor het gewas. Ook werd stilgestaan bij de historie en cultureel erfgoed Uplingen.
Rasondernemer Braks
De reis werd vervolgd naar het zeugenbedrijf van Ronnie Braks in Grossmühlingen (Oost-Duitsland) met 5500 zeugen. Samen met compagnon Heinz Derksen houden ze daar varkens op verschillende locaties in Duitsland. Op een ongedwongen manier vertelde de rasondernemer zijn ervaringen: hard werken, knopen doorhakken, rationeel met geld omgaan en gewoon doen. Een ondernemer pur sang. De deelnemers kregen daarbij ook een rondleiding over het bedrijf, waarin de verschillende inzichten werden bediscussieerd.
De dag wordt afgesloten in een authentiek Duitse dorpsrestaurant met een steak met de hoofdletter S. In een uitstekende sfeer worden nog diverse ondernemersvraagstukken besproken. En zelfs in het verre Oost-Duitsland, waar de agrarische wereld volop aanwezig is, komen de deelnemers diverse bekenden tegen en duurt de avond tot in de kleine uurtjes.
Kwetters: kwaliteit en innovatie
Na de geslaagde donderdag volgt al snel de vrijdag. Na een goed ontbijt wordt de reis vervolgd naar Kwetters in Langeweddingen, waar Jan van Esch een verhaal geeft over het ontstaan van Kwetters en de visie voor de toekomst. Wat ooit als een klein familiebedrijf begon is intussen uitgegroeid tot een van de grotere leveranciers van eieren in Europa. Tot hun klanten behoren zowel de grote supermarktorganisaties als industriële bedrijven. Met een passie voor eieren en aandacht voor kwaliteit en innovatie wil Kwetters ook de komende jaren verder groeien.
De reis wordt vervolgd met een bezoek aan een restaurant met echte Duitse kost; ‘krasse Max’. Een gigantische uitsmijter die de ondernemers op een andere manier op de proef stelt. Tijdens de terugreis worden ervaringen uitgewisseld en wordt het vervolg van 8 komende seminars besproken. Ook krijgt elke deelnemer de opdracht om een bedrijfsonderwerp te koppelen aan een seminar om dit in de groep verder uit te diepen. De dag wordt afgesloten in Hafen (Duisburg) waar de deelnemers enthousiast reageren op de aftrap van Boeren met Toekomst. Het gedeelde vertrouwen, open en inhoudelijke discussies en de wil om het agrarisch ondernemerschap verder vorm te geven. Voergroep Zuid zal ze daarbij helpen en inspireren om toekomstgericht te ondernemen met een masterclass op maat.