Zo snel mogelijk naar hoge groei
Een vlijmscherpe voerconversie van 2,25. Over de laatste 9 maanden is dat zelfs 2,22! Heel veel lager kom je ze niet tegen in de varkenshouderij. Ron Koppens let dan ook op de kleintjes.
“De eerste week is bepalend” en “rust, rust, rust”. Het zijn twee uitspraken die je regelmatig hoort als je met de varkenshouder uit Deurne door zijn stallen loopt. Als échte ondernemer is hij van de controle. Op de scheiding van twee hokken in één afdeling staat een weegschaal met RFID-technologie. De 26 varkens – dertien links, dertien rechts – lopen daar regelmatig overheen. Via een oormerk met radiofrequentie kan de varkenshouder de individuele ontwikkeling van zijn dieren volgen. De voeropname, groei en voerconversie gebruikt hij voor een voorspelling van de actuele resultaten van zijn zesduizend vleesvarkens.
De Deurnenaar wil niet achteraf conclusies trekken, maar gedurende de ronde weten wat er gebeurt. Met de RFD-technologie weet hij direct waar verbeteringen te halen zijn. Samen met de specialist van Voergroep Zuid rubriceert hij de cijfers per week. Zo ontstaat
er een overzichtelijk beeld. Met kleine wijzigingen in voerovergangen, de dagelijkse voerhoeveelheid en de voersoort, sturen ze de resultaten bij. “In het begin haal je er veel uit. Nu ik alles geoptimaliseerd heb, houd ik de vinger aan de pols. Ik werk nog wel aan het verhogen van de groei rondom de overgang van startvoer naar tussenvoer”, zegt Koppens, die naast vleesvarkens ook nog ruim tweehonderd zeugen heeft.
Het benutten van de jeugdgroei vindt Ron belangrijk. Als de biggen met een gemiddeld gewicht van 25 kilo arriveren, wil hij zo snel mogelijk naar een maximale groei. Na het grondig reinigen van de stal worden de biggen opgevangen in droge hokken bij een temperatuur van 25 graden. Vóór aankomst zit er voer in de voerbak zodat de dieren meteen kunnen vreten. De eerste zestig dagen krijgen de biggen nagenoeg onbeperkt voer. “Daarna gaat de rem er op”, zegt Koppens, die de voerconversie laag wil houden. De gelten krijgen maximaal 2,72 kilo per dier per dag en de beren 2,68 kilo. Als de voerbak te snel leeg raakt, plust hij het dagrantsoen met 5 procent.
Ron Koppens: “Ik kijk naar het totaalpakket. Mijn streven is dat het altijd beter moet.”
De automatische voerinstallatie begint ’s ochtends om 5 uur te lopen. In alle bakken komt dan de helft van het dagrantsoen. “Ik wil dat mijn varkens ’s ochtends meteen kunnen vreten als ze wakker worden. Dit zorgt voor rust. Als de voerinstallatie het volledige dagrantsoen in één keer zou geven, duurt het te lang voor de laatste bakken gevuld zijn.” Om 9 uur in de ochtend start de tweede voerbeurt en krijgen de varkens de rest van hun voer.
Op dit moment voert hij een luxe VitaMax®-startvoer met 1,15 EW gevolgd door een VitaMax®-tussenvoer van 1,15 EW. Het VitaMax®-afmestvoer heeft een energiewaarde van 1,12. Hiermee realiseert hij een vleespercentage van 60,1 procent met een spierdikte van 67,5 millimeter en een spekdikte van 12,3 millimeter. Naast de scherpe voerconversie van 2,25 ligt de groei van de Tempo x TN70-varkens op 937 gram per dag. De combinatie zorgt ervoor dat de voerkosten per kilogram groei laag zijn: over heel 2024 is dat 69 cent (exclusief nabetaling en btw). Over de lage voerkosten is hij tevreden, aan nog meer groei wordt gewerkt. “Ik kijk naar het totaalpakket. Mijn streven is dat het altijd beter moet.”