Als zeugenhouder werk je hard om zoveel mogelijk kwaliteitsbiggen te spenen. Je steekt je dierbare tijd dan ook veel liever in het verzorgen van de dieren dan in het leegscheppen van voerbakken. Een goede voer- en wateropname draagt dus niet alleen bij aan goede prestaties, maar ook aan je werkplezier als zeugenhouder! Zo ziet ook zeugen-biggenspecialist Rens Peeters: “Goede opname van voer en water loopt als een rode draad door je zeugencyclus. Hiermee zorgen we voor fitte zeugen, vitale biggen, goede vruchtbaarheid én een blije boer!”
Dit onderschrijft ook zeugen-biggenspecialist René Lemmens: “Voor fitte zeugen focussen we op een gezonde zeugenstapel en goede melkgift.” Hiermee produceren klanten van Voergroep Zuid vitale biggen bij geboorte én spenen en daarom spenen Voergroep Zuid klanten jaarlijks een halve big per zeug meer dan de markt!
Deze markt staat, evenals het genetisch potentieel van de moderne zeug, niet stil. Zo kiezen steeds meer zeugenhouders voor gespierdere zeugen en magerdere zeugen en stijgt het aantal gespeende biggen per zeug per jaar. Rens: “Moderne zeugen hebben een hogere nutriëntenbehoefte, maar doordat ze mager zijn minder opslagruimte. Met name de suikerspiegel schiet hierdoor snel omhoog. Door te werken met OptiVit sturen we op een optimale balans tussen snelle en trage energie. Zo houden we zeugen fit, zonder de uier op te blazen aan het einde van de dracht. OptiVit is onderdeel van onze vernieuwde zeugenaanpak MamaVit. In deze aanpak sluiten onze voeraanpakken nóg beter aan bij de behoeftes van de moderne zeug. Met als resultaat: Fitte zeugen die grote en vitale tomen grootbrengen en gemakkelijk weer in de juiste conditie voor de volgende cyclus komen.”
Deze prestaties monitoren we met onze MamaVit-Monitor én natuurlijk aan de hand van het stalbeeld. René: “Het doel is een zeug die comfortabel ligt en uitstraalt relaxed te zijn. Dat is het teken dat de zeug een soepele uier heeft waarbij alle 16 tot 18 spenen melk geven en beschikbaar zijn. Rondom de overgang naar de kraamstal kan stress wel eens de boosdoener zijn in het onderhouden van de voeropname. Mijn tip hiervoor: breng de zeugen wat eerder in een droge afdeling en hanteer de drie R-en: Rust-Reinheid-Regelmaat.”
Deze drie R-en zijn zeer belangrijk. Een zeug is namelijk heel gevoelig voor ritme. De opname moet zeker niet gaan jojoën. Rens: “Voer en water zijn de belangrijkste nutriënten. Door deze met vast ritme beschikbaar te stellen behalen we constante tomen van hoge kwaliteit.” Hierin is het niet alleen belangrijk dat er voldoende voer wordt verstrekt. Het voer moet ook vers zijn. “Kijk zelf goed naar de versheid van het voer. Zeker wanneer een zeug niet goed eet is het belangrijk dat er toch vers voer beschikbaar blijft!” Aldus Rens Peeters. Daarnaast is het voor een goede opstart van de melkgift een goede mineralenbalans belangrijk. Mineralen zijn echter niet altijd smakelijk, wat de voeropname bemoeilijkt. “We zijn op zoek gegaan naar een grondstof die zowel smakelijk is, als bijdraagt aan de mineralenbalans. Hiervoor hebben we Calgae geïntroduceerd”, aldus Peeters.
Toch draait het succes van de zeug niet enkel om voer en water. René: “Onze visie is gericht op zes factoren van invloed voor het creëren van de ideale situatie voor de zeug. Deze factoren lichten we stapsgewijs door aan de hand van onze 5-eren aanpak. Zo starten we met observeren en het meten van de voeropname, analyseren we de cijfers van de MamaVit®-Monitor, adviseren we op basis van onze observatie en analyse, realiseren we de adviezen en evalueren we de nieuwe situatie. Zo zetten we de zeug centraal en houden we mama vitaal!”