Alle voeders voldoen aan de eisen van Voederwaarde.nl
Fitte zeugen, vitale biggen en een goede vruchtbaarheid. Dat is waar MamaVit® voor staat. De nieuwe zeugenaanpak van Voergroep Zuid zorgt ervoor dat de nutritionele behoefte van zeugen in iedere fase perfect wordt ingevuld. Het resultaat: ‘met gemak meer biggen’. Onze MamaVit® zeugenmonitor bewijst het!
Zeugen die dagelijks 8,5 kilo voer opnemen in de kraamstal zijn geen uitzondering op het varkensbedrijf van Geert van Bussel in Ommel. Samen met bedrijfsleider Erwin Altena past hij het MamaVit®-concept toe van Voergroep Zuid. Via voer en management werken zij gestructureerd aan fitte zeugen en een hoog resultaat.
Het standaardoverzicht van het managementsysteem laat het duidelijk zien. Ten opzichte van begin vorig jaar is het aantal gespeende biggen per zeug per jaar gestegen van 32,8 naar 35,9. Een indrukwekkende verbetering die de oorsprong vindt in de basis: voer en management. “Je kunt pas de puntjes op de i zetten als deze twee zaken in orde zijn”, zegt bedrijfsleider Erwin Altena. In het MamaVit®-concept van Voergroep Zuid worden deze zaken gecombineerd.
“In de kraamstal moet je zeugen naar behoefte kunnen voeren”, zegt varkenshouder Ruud Jansen uit Weert. Dan blijft de conditie op peil waardoor ze klaar zijn voor een nieuwe cyclus. Met het MamaVit®-concept van Voergroep Zuid houdt hij de vruchtbaarheid op een hoog niveau.
Dat de 850 zeugen van Ruud Jansen enorm goed presteren, blijkt uit de cijfers: over het afgelopen jaar zijn er gemiddeld per worp 16,7 levende biggen geboren en 35,8 biggen per zeug gespeend. “Het is belangrijk dat zeugen in de kraamstal fit blijven en maximaal voer opnemen”, zegt Ruud. “De volgende dracht maak je namelijk in de kraamstal.”
Vitale biggen en minder kleintjes bij het spenen. Dat is wat Harrie van Neerven het meeste opvalt nu hij het MamaVit-concept toepast bij zijn zeugen. Via voer en management werkt hij stapsgewijs aan een hoger resultaat.
Eigenlijk heeft het altijd wel goed gelopen op het gesloten varkensbedrijf van Harrie van Neerven in Deurne. Maar tussen goed en heel goed, zit nog een groot verschil. Hij is onder de indruk van het eigen resultaat dat hij behaalt bij zijn zeugen: 35,8 grootgebrachte biggen per zeug. “Eigenlijk doe ik niets bijzonders en toch loopt alles soepel. Dat is misschien nog wel het mooiste.”
Goed geprepareerde uiers laten de melk na werpen goed schieten. Dat is essentieel voor een vlotte biestvoorziening en het behalen van topresultaten in het kraamhok. Met MamaVit® komen jouw zeugen goed voorbereid in de kraamstal. Grondstoffen tussen fases sluiten goed op elkaar aan en waarborgen in alle productiefasen een goede voeropname en mineralenvoorziening. In combinatie met onze unieke ‘OptiVit-voervisie’ zorgt dit voor een vlot geboorteproces. Het resultaat: veel vitale biggen, weinig uitval en een hoog toomgewicht bij spenen.
Data-analyse speelt een steeds belangrijkere rol in bedrijfsvoering en -begeleiding. Met de MamaVit®- zeugenmonitor brengen we de technische resultaten continu in beeld. Zo zie jij als zeugenhouder hoe je presteert in de tijd en weten wij als Voergroep Zuid waar we je kunnen helpen om de resultaten samen nog verder te verbeteren.
Als zeugenhouder werk je hard om zoveel mogelijk kwaliteitsbiggen te spenen. Je steekt je dierbare tijd dan ook veel liever in het verzorgen van de dieren dan in het leegscheppen van voerbakken. Een goede voer- en wateropname draagt dus niet alleen bij aan goede prestaties, maar ook aan je werkplezier als zeugenhouder! Zo ziet ook zeugen-biggenspecialist Rens Peeters: "Goede opname van voer en water loopt als een rode draad door je zeugencyclus. Hiermee zorgen we voor fitte zeugen, vitale biggen, goede vruchtbaarheid én een blije boer!”
Dit onderschrijft ook zeugen-biggenspecialist René Lemmens: “Voor fitte zeugen focussen we op een gezonde zeugenstapel en goede melkgift.” Hiermee produceren klanten van Voergroep Zuid vitale biggen bij geboorte én spenen en daarom spenen Voergroep Zuid klanten jaarlijks een halve big per zeug meer dan de markt!
Om vitale biggen te spenen is een goede melkgift cruciaal, maar hoe zorg je dat een zeug goed op de melk komt en blijft? Een goed ritme voor rust aan de uier, voldoende beschikbare, goed verteerbare nutriënten en goede bigkwaliteit doen wonderen. Zeugen-biggenspecialist Frank van de Pas: “Als de big goed is, komt de melk wel.”
Dat een goed zeugenritme de basis is weten we, maar hoe zorg je hier nu voor? Zeugen-biggenspecialist René Lemmens: “Het klinkt logisch, maar hanteer altijd vaste voertijden. Zo laat je de zeug, bij voorkeur, drie keer per dag in de benen komen en raakt de zeug gewend aan dit ritme. Voor een zeug komt dit vrij nauwkeurig. In een goed ritme start de zeug met eten, gaat ze rustig liggen en hierna laat ze de biggen drinken. Dit ritme nemen de biggen over, wat zorgt voor rust aan de uier en daardoor zwaardere en uniformere tomen bij spenen.”
Data-analyse speelt een steeds belangrijkere rol in bedrijfsvoering en -begeleiding. Zo ook voor Voergroep Zuid en haar leden en klanten. Eén van de manieren waarmee Voergroep Zuid data tot waarde brengt is de zeugenmonitor. Hierin worden inmiddels de technische gegevens van bijna 30.000 zeugen wekelijks gemonitord en geanalyseerd door nutritionist Nian Welters: “de data geeft de zeugenhouder en Voergroep Zuid inzicht in hoe het draait en wat er beter kan!”
“Het doel van de Zeugenmonitor is om technische resultaten continu inzichtelijk te hebben”, legt Nian Welters uit. “Zo monitoren we de technische prestaties per zeugenhouder, maar ook de prestaties van onze voerlijnen en verschillen in genetica en speenmomenten. Hiermee ziet een zeugenhouder hoe hij presteert in de tijd en weten wij als Voergroep Zuid hoe we het doen in de markt en waar wij in ons assortiment bij moeten sturen om de resultaten verder te verbeteren.” Zo blijkt volgens Welters uit de analyse van de zeugenmonitor dat zeugenklanten van Voergroep Zuid gemiddeld en doorlopend een halve big per zeug per jaar meer spenen dan de benchmark. “Een resultaat om trots op te zijn en hét bewijs dat onze aanpak werkt”, aldus Welters.
Lees hier meerAlle voeders voldoen aan de eisen van Voederwaarde.nl
De laatste jaren zien we dat de voeropname van moderne genetica structureel hoger ligt. Hoe ga je hier als varkenshouder mee om? Een hogere voeropname...
Lees meerEen veilige en vlotte start, direct vanaf de eerste dag. Voor Martin Meulendijks is dat de crux van een goed resultaat: “Een goede start maakt de ronde.”...
Lees meerWederom een geslaagde lunchbijeenkomst ‘’Start Vitaal’’, onze vernieuwde droogstand- en transitieaanpak. Samen met de Herkauwerspraktijk...
Lees meerJoep Rats, directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), ziet een brede wil om de mestcrisis in ons land snel het hoofd te bieden. Maar de route...
Lees meerTönnies verandert per volgend jaar van naam. Het bedrijf zal dan door het leven gaan als Premium Food Group, zo maakte het bedrijf vandaag bekend. Daarmee...
Lees meerDe vestiging van Van Loon Group in Roosendaal, waar Best Star Meat vooral varkensvlees uitbeent, sluit eind maart 2025. De productie zal worden verplaatst...
Lees meerDe vestiging van Van Loon Group in Roosendaal, waar Best Star Meat vooral varkensvlees uitbeent, sluit eind maart 2025. De productie zal worden verplaatst...
Lees meerMeer mest verwerken en exporteren moet. Al is het alleen maar om minder afhankelijk te zijn van de distributiemarkt bij slecht (voorjaars-)weer. Dat hebben...
Lees meerDe Europese varkensvleesproductie is in de eerste helft van het jaar gestegen. De Rabobank verwacht dat deze dynamiek keert en dat het slachtcijfer zal...
Lees meerTopigs Norsvin zocht al even naar een nieuwe CEO en toen kwam Dick Hordijk ineens beschikbaar. Beide partijen hadden niet lang nodig om tot elkaar te komen....
Lees meerFrank Rooijakkers werkt samen met Voergroep Zuid aan topkwaliteit broedeieren. Als het over broedeieren gaat blijven schaalkwaliteit en bevruchtingspercentage...
Lees meerNederlandse melkvee- en varkensbedrijven hebben de mestafzetkosten de afgelopen maanden fors zien oplopen. Zo betalen varkensbedrijven alleen al dit jaar...
Lees meerDit artikel verschijnt deze maand in het vakblad van de Landsbond pluimvee België Een hoge eischaalkwaliteit is cruciaal voor het rendement van...
Lees meerNa vernieuwing van de winkelformule is onze Welkoop-winkel in Echt op donderdag 26 september opnieuw feestelijk geopend. Hiermee is het de eerste van de...
Lees meerNa de aanzienlijke daling van vorig jaar is de Britse varkensstapel in de eerste helft van het jaar licht gestegen, zo blijkt uit data van Britse organisatie...
Lees meerIn het mestdebat vorige week zei landbouwminister Femke Wiersma dat ze de afspraken uit de derogatiebeschikking nakomt, ook als overleg hierover in Brussel...
Lees meerVion verkoopt een groot deel van haar rundvleesactiviteiten in Duitsland aan Tönnies. Het vleesconcern in Boxtel meldt in een verklaring dat de bedrijven...
Lees meerDe LLTB werkt samen met provincie Limburg aan de ‘Agrarische Blijversaanpak Limburg’, die moet leiden tot een solide toekomstperspectief voor...
Lees meerMinder mais in het rantsoen van rosékalveren, en meer energiegrondstoffen, kan dit jaar interessant zijn. Dat bleek woensdag 28 augustus tijdens...
Lees meerDe Agribusiness Award, de prijs voor innovaties voor of uit de agrarische sector, gaat voor het zesde jaar op rij van start. ABN AMRO onderstreept het...
Lees meerBij vleesverwerker Vion verdwijnen in Nederland 190 banen, waarvan 45 gedwongen ontslagen. Niet alleen op de hoofdvestigingen Boxtel maar volgens vakbond...
Lees meerParidaans en Liebregts, kortweg Pali Group, stapt per september uit het varkensvlees nu de uitbeenlocatie in Oss is verkocht. De handel in levende varkens...
Lees meerVion heeft een koper gevonden voor twee locaties in Zuid-Duitsland. Het betreft de slacht- en uitbeenlocaties in Vilshoven en Landshut. De aandelen gaan...
Lees meerHarold Wouters van den Oudenweijer over de kunst van goed hanenmanagement “Je bent afhankelijk van hoe hanen binnenkomen vanuit de opfok, maar...
Lees meerNet voor het boarden nog even een broodje hamburger bestellen - omdat het vliegtuigvoedsel vaak toch nergens naar smaakt - wordt straks een stuk lastiger....
Lees meerHet uitrijdseizoen voor drijfmest op grasland wordt dit seizoen met twee weken verlengd tot en met 15 september. Dat heeft minister Femke Wiersma van LVVN...
Lees meerTerwijl minister Wiersma en staatssecretaris Rummenie van het nieuwe ministerie van LVVN deze zomer hun plannen voor de Nederlandse landbouw uitwerken,...
Lees meerVoergroep Zuid enthousiast over vitamine Hy-D in transitiemineralen Als één van de eerste mengvoerbedrijven verwerkt Voergroep Zuid vitamine...
Lees meerVoor het creëren van het perfecte stalklimaat voer je vaak onbewust aanpassingen door. Wanneer het echter misgaat merk je dit direct. In dit artikel...
Lees meerMengvoerindustrie onderzoekt tenenpikken bij leghennen Voergroep Zuid heeft samen met ABZ Diervoeders, ForFarmers, Vitelia en Trouw Nutrition...
Lees meer'Het is noodzakelijk dat er snel een oplossing komt voor de mestcrisis en het is ook te doen', zegt LTO-voorzitter Ger Koopmans. Na vier maanden voorzitterschap...
Lees meerVorig artikel hebben we geconcludeerd dat Vit D een zeer belangrijk nutriënt is dat invloed heeft op de schaalkwaliteit van eieren. Met name bij oudere...
Lees meerHet ene jaar is het andere niet… Hoe ga je een jaar als deze (vergelijkbaar met het najaar van 2023) te lijf om voldoende voer voor het aankomende...
Lees meerIn het eerste kwartaal van dit jaar zakten de gemiddelde grondprijzen in ons land nog wat terug, maar in de afgelopen drie maanden heeft een krachtig herstel...
Lees meerMelkveehouders die van Voergroep Zuid voeren realiseren volgens de Kringloopwijzer een erg lage carbon footprint. Een hoge melkproductie, een goede kwaliteit...
Lees meerAfgelopen week ontvingen we een grote groep geitenhouders tijdens een studiedag volledig in het teken van: gezonde geiten voor een hoge levensproductie....
Lees meerHet afgelopen jaar werd een voerwinst van €1.620 per zeug en €120 per aanwezig vleesvarken als sectorgemiddelde genoteerd. Dit na een diep dal in voerwinst...
Lees meerVion is de erkenning van de NVWA om vanuit de hoofdvestiging in Boxtel naar derde landen als China te kunnen exporteren, deels kwijt. De toezichthouder...
Lees meerDe uitscheiding van stikstof in dierlijke mest lag vorig jaar niet 19 miljoen kilo onder het stikstofplafond van 2023, zoals uit de voorlopige CBS-cijfers...
Lees meerFamilie Rietjens in Nederweert heeft vorig jaar een nieuwe roséstal in gebruik genomen. De stal is uniek in zijn soort. Naast een vernuftig ventilatiesysteem...
Lees meerZonnig zomerweer, goed voor de barbecue, en het EK-voetbal hadden de moeizaam lopende varkensmarkt een duwtje in de rug moeten geven. Maar de houders van...
Lees meerDe prijzen voor van akkerbouw-, pluimvee- en varkenshouderijproducten zullen de rest van dit jaar op een hoog niveau blijven, verwacht ABN Amro. In een...
Lees meerBij aankomst in de gezellige boerderijkeuken van Bart en Marjan Peters in Sint Anthonis zit Marjan net aan de telefoon met haar vader Wil. Wil Witlox is...
Lees meerHoewel we momenteel te maken hebben met koud en nat weer, is dit hét moment om je stal en je dieren voor te bereiden op de hete zomer. Het is namelijk...
Lees meerAan ‘de keukentafel’ in het kantoor van Voergroep Zuid in Deurne, vertelt Ingrid dat zij inmiddels alweer bijna 7 jaar bij Voergroep Zuid werkt....
Lees meerEen containerbegrip is een term of omschrijving zonder duidelijk afgebakende betekenis, waarbij degene die het zegt er zelf een invulling aan kan geven....
Lees meerOndanks de sneeuw en hagel van de laatste dagen gaan we er toch vanuit dat de zomer op enig moment zijn intrede zal gaan doen. Zorg dat u goed voorbereid...
Lees meerFamilie Vermeersch uit het Belgische Beveren-Waas leert snel. Nog maar acht jaar hebben ze geiten en nu al staan ze bovenaan de ranglijst. Peter, Heidi...
Lees meerEen goede ruwvoerkwaliteit in een uitgebalanceerd rantsoen bepalen in belangrijke mate het technische en financiële resultaat van een melkvee- of...
Lees meerGeitenhouder Ruud Kennis tevreden over rantsoenaanpassingen In het Brabantse Vessem melken Ruud Kennis en zijn ouders Kees en Ine samen zo’n 1.600...
Lees meer